Budget i balans, barn i obalans

Jag känner inte till någon kommun som följer Skolverkets allmänna råd från 2005, när det gäller gruppstolekarna i förskolan. Rådet var då: 12 barn för de yngsta, 15 för de äldre på tre heltidsanställda. När det gäller forskning och gruppstolekar finns (IFAU) rapport 2012:5 (http://www.ifau.se/Upload/pdf/se/2012/r-12-05-langsiktiga-effekter-av-mindre-klasser.pdf) som har tittat på långsiktiga effekter på årskurser 4-6. Här ser man en tydlig koppling till storleken på grupperna och vad barnen får för resultat på bla. på proven. Men man ser också att när dessa barn/ungdomar får ett jobb så ligger löneskillnaderna efter hur stora grupperna var!

Detta kan man givetvis applicera på de ökade grupper som vi nu har i förskolan. Är vi villiga att betala detta pris i framtiden, är det inte bättre att vi redan nu ser till att våra barn hamnar i gruppstorlekar som gynnar deras lärande och utveckling!

I Kungälv finns det inte majoritet för en skatteökning trotts att man tydligt ser att välfärden sakta men säkert försvinner. Alliansens budget innebär att gruppstolekarna i barnomsorgen fortsätter och på vissa ställen ökar. Man säger sig se grupperna ur ett årsperspektiv. Men inte ens ur detta perspektiv följer man skolverkes råd på barngruppernas stolekar!

Jag säger som S-kvinnorna, vi behöver nationella normer för personaltäthet och storlek på barngrupperna!

Det är dags att säga ifrån, att sätta ner foten och säga STOPP till de stora grupperna i barnomsorgen.

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: