Tidsperspektivet, fort som möjligt

16 februari tog kommunfullmäktige i Kungälv ett beslut som handlade om subventionerade arbetsresor. Det handlar om personer som har laglig rätt att resa med färdtjänst från och till arbetet. Kungälvs kommun har haft högre subventioner på dessa resor än övriga beviljade färdtjänstresor. Enligt färdtjänstlagens 11 § framgår följande: ”Avgifterna skall vara skäliga och får inte överstiga tillståndsgivarens självkostnader”. Det som beslutades i kommunfullmäktige var att alla resor med färdtjänst skulle ha samma kostnad.

Beslut: Nuvarande taxebestämmelser för arbetsresor med färdtjänst upphör att gälla 2012-04-01. Från och med denna dag ska egenavgiftens konstruktion vara densamma för alla färdtjänstresor; Västtrafiks baspris för enkelbiljett + 15 % inom Kungälvs kommun och baspris + 25 % till övriga kommuner i färdtjänstområdet. (hämtat från: http://www.kungalv.se/upload/Politik/Protokoll/Kommunfullm%C3%A4ktige/%202012/2012-02-16%20M%C3%B6tesprotokoll%20webversion.pdf)

Vad man inte tänkte på; var att fråga vilka konsekvenser detta kunde bli för dem som fick en höjning. Beslutet har tidigare förankrats i både samhällsbyggnadsutskottet och kommunstyrelsen. (http://www.gp.se/nyheter/bohuslan/1.907128-halva-lonen-till-arbetsresor) – Det var ett helt paket med taxor som vi beslutade om den gången. Men om det är så här verkar det ha fått helt orimliga konsekvenser. Och det stod det ingenting om i tjänsteskrivelsen. Men vi får titta på det här igen, säger Ove Wiktorsson (C).

Några dagar senare kom en uppföljning på artikeln

(http://www.gp.se/nyheter/bohuslan/1.911590-backar-om-fardtjanstpengar) då sa Anders Holmensköld (M) Det här är inte klokt. Det fanns inga uppgifter om att det skulle bli så här när vi beslutade. Jag, och flera med mig, är eniga om att det här måste rättas till så fort som möjligt.

Efter dessa artiklar och uttalanden i GP så förväntade jag mig på dagens kommunstyrelsemöte att frågan skulle komma upp. Det stod inget i de utskickade handlingarna och när ingen av alliansens politiker verka vilja ta upp frågan, så frågade jag under övrigt; -Vad händer i frågan biviljade arbetsresor med färdtjänst och när kommer frågan tas upp igen? Flera av alliansens politiker skruvade lätt på sig. Märktes att det var en obehaglig fråga. Tillslut fick jag svaret att det är tänkt att frågan skall tas upp vid nästa Kommunstyrelse möte, 23 maj. Så det är det bara att vänta och se om de tar ansvar för vad de lovat!

 

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

En tanke på “Tidsperspektivet, fort som möjligt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: