Utmanarrättens vara eller icke vara!

2008 införde man i Kungälv utmanarrätten, detta gjorde man utan analys eller konsekvensbeskrivning (http://www.kungalv.se/upload/Näringsliv/KF%20%20126%202008-04-17%20Lokala%20konkurrensprogram.pdf).  Man kallar det för konkurrensprövning, att det medför en ökad valfrihet och kvalitetshöjning för verksamheterna.

”Att utsätta offentliga verksamheter för konkurrens handlar om att jämföra kostnader och kvalitet i syfte att få högre kvalitet till lägre pris, samt att öka mångfalden och ge konsumenterna/skattebetalarna fler valmöjligheter. När företag och kommunala verksamheter tävlar – konkurrerar – på rättvisa villkor, stimuleras de att bli mer effektiva samtidigt som priserna hålls nere. Det vinner skattebetalarna på i längden” (http://www.kungalv.se/upload/Näringsliv/Den%20politiska%20viljan%20runt%20konkurrensprövning.pdf ).

Det gick några år och så 9 december 2011 stod det i Kungälvs posten om att vårdföretaget Attendo care. De ville lämna in en utmaning om att ta över äldreboendena Solhaga i Kode och Ekhaga i Romelanda. Ordförande i sociala utskottet, Gun-Marie Daun (KD) säger i artikeln; ”-Det här är jättespännande, det här är första gången vi utsatts för en utmaning. Det ska bli roligt att se vad som händer” (http://www.kungalvsposten.se/attendo-care-vill-ta-over-ekhaga-och-solhaga).

Det finns däremot andra kommuner som råkat riktigt illa ut. Tänker då främst på Carema skandalen som kom fram i höstas. Det är lätt att vara kritisk och klok så här i efterhand. Men visst är det så att skall man göra samma verksamhet för så lite pengar som möjligt, så är det ju något som blir sämre. Främst så drabbar det ofta brukarna eller de anställda. Man ser till att ha så lite bemanning som möjligt och gärna även personal med låg utbildningsnivå vilket gör att lönekostnaderna blir lägre.

I Sverige är det i dag 36 kommuner som har utmanarrätten men det finns även de kommuner som valt att ta bort utmanarrätten eftersom man sett att det kostar mer än det smakar. Socialdemokraten Glenn Ljunggren har lämnat in en motion om att Kungälvs kommun skall avskaffa utmanarätten. Detta eftersom vi socialdemokrater ser riskerna med att privata företag driver kommunala verksamheter. Det blir ofta en kostnadsökning då de privata aktörerna vill ha en ekonomisk vinst med verksamheterna.

Som det är i dag är det kommunen som får utreda om de som utmanar har rätt till att ta över kommunens verksamhet. Det är kommunen som står för kostnaderna och om resultatet blir att det ”nya” företaget får ta över så är fortfarande kommunen ansvarig för verksamheterna och skall kontrolera att kvalitén håller.

I mina ögon kan detta inte bli mer än en ökad kostnad för kommunen. Anser att Kungälvs kommun skall göra som flera andra kommuner redan gjort, avskaffa utmanarrätten NU!

 

 

 

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: