Stega på!

Sedan första januari 2012 har jag gått mycket och försökt gå till gymmet några gånger i veckan. För att sporra mig själv har jag haft en stegmätare. Minst 10000 steg/dag har varit mitt mål.

Något jag märkt är att man tror att man går mer än man gör. En viktig läxa, vilket gör att jag i dag gärna tar en extra promenad till och från jobbet! Många kan tycka att det är jobbigt att gå till jobbet efter som vädret kan vara lite si och så. Men jag tycker nog att det är lika underbart att gå varje dag. Hinner tänka och få ett lugn i kroppen som sedan påverka mig hela dagen.

Men enligt forskning räcker det inte att komma upp i dessa steg/dag!

(http://www.svd.se/nyheter/inrikes/10-000-steg-racker-inte-information-inte-nog-for-att-halsoraden-ska-foljas-enligt-folkhalsoinstitutet_2317511.svd)

Så mycket bör vi röra på oss

Yngre och medelålders kvinnor och män behöver gå fler steg per dag än man tidigare trott för att behålla en hälsosam vikt:

Kvinnor:

  • Upp till 40 år – 12000 steg per dag
  • 40 till 50 år – 11000 steg
  • 50 till 60 år – 10000 steg
  • 60 år och uppåt – 8000 steg

Män:

  • Upp till 18 år – 15000 steg per dag
  • 18 till 50 år – 12000 steg
  • 50 år och uppåt – 11000 steg

Tips: tio minuters rask promenad är cirka 1000 steg

Källa: Rekommendation enligt Anders Raustorp, forskare och utbildare vid Högskolan i Kalmar som gjort flera studier om stegräknare tillsammans med internationella forskare.

Nordiska rekommendationer för fysisk aktivitet:

För barn och unga:

• Minst 60 minuter per dag, både måttlig och intensiv aktivitet. Kan delas upp i flera pass under dagen.

För vuxna:

• Minst 30 minuter per dag, på åtminstone måttlig nivå, exempelvis en rask promenad. Att träna intensivt tre pass i veckan à 30 minuter kan ge samma hälsovinster.

•45-60 minuter per dag på måttlig nivå krävs för att förebygga viktuppgång.

•60-90 minuter per dag krävs för att hålla vikten efter en viktminskning.

Källa: Folkhälsoinstitutet

Kommer efter detta osökt in på hur viktigt det är att våra barn lär sig att röra på sig. Att det är roligt och att man mår bra av det. Att många barn bara rör sig under skolgymnastiken är katastrof. Skolan mina barn går på har knappt två timmar i veckan. Detta borde verkligen ökas till det dubbla!

Det finns otaliga undersökningar som visar att barnfetman ökar och att det är ett växande problem med övervikt redan tidigt i åldrarna. Detta är ett folkhälsoproblem som vi måste våga prata om och ge information hur man förebygger övervikt hos barn och vuxna. Men man måste skilja på övervikt och fetma. Fetma klassas som sjukdom.

Om man går in på vårdguiden så finns det massa tips på hur man kan arbeta med övervikt/fetma. Det är viktigt att man tillsammans med förskola, skola och familjen arbetar för samma mål.

Vi som föräldrar behöver kanske inte alltid köra barnen till aktiviteter eller kompisar utan de kan gå eller cykla om avstånden är lagoma. Barnen gör som vi, så det är nog våra egna vanor eller skall vi säga ovanor som vi behöver ändra på.

Jag är glad att jag fått med några av mina arbetskollegor på utmaningen ”kommunsteget” i sammarbete med korpen. Nu skall vi öka våra steg och se hur långt vi tillsammans kan gå genom Sverige! http://www.steg.se/

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: