Trankärrsslingan

I dag (24/1-21) var vi lite busig…. vi gick Trankärrsslingan åt fel håll 🙂 Eftersom vi gått den vid flera tillfällen vet vi hur stigen går. Men om du inte gått den innan gå åt rätt håll. Det visade sig nämligen att slingans markörer en bart fanns på ena sidan av stolparna.
Om man vill gå slingan är parkering ett litet problem. Man kan ställa sig vid Fontin och gå Bohusleden så kommer man till slingan. Eller ställa sig vid milen på Trankärr sidan, eller vid Trankärrsgården. Det finns även de som ställer sig på ängen vid infarten till slingan.

Vi gick slingan från Fontin och följde 5:ans slinga tills man kan svänga av till Trankärrsgården. Där gick vi upp mellan ladugården och ängen. Vi följde skogsvägen fram. Vissa delar är mycket leriga och man behöver verkligen skor som tål gyttja.

Här följer man sedan stigen fram, under sommaren kan det finnas boskapsdjur så man får vara lite försiktig så att man inte trampar i en ko-blaja. Man följer stigen fram tills man kommer ut på vägen där milen är (här finns även en parkering).

När stigen delar sig håller man vänster. Fortsätt stigen fram tills man ser en bänk som står på en kulle. Här kan man passa på att fika. Det är en fantastisk utsikt över ängarna.

När man går ner för backen finns en stig in i skogen. Där skall man gå in! Fortsätt stigen fram. Här kan vara lite lerigt men ofta kan man gå på sidan.

Vid slutet av skogskanten finns ett vindskydd med grillplats. Här brukar det ofta vara folk som stannar till och grillar eller bara tar en paus.


När man kommit ut från skogsstigen kommer man ut på åkerängar, det går en stig bort från skogen. Fortsätt stigen så kommer man till sist ut på vägen.
Här kan man välja att gå till vänster då kommer man tillbaka till Trankärrsgården och Fontin. Eller så går man till höger och då kommer man till Kungälv och Tveten.

Trankärrsslingan är en underbar promenad speciellt på våren då både vitsippor och blåsippor blommar.

+ & –

+ härlig miljö
+ flera fina fikaställen
+ en fantastisk slinga på våren!!!
– svårt med parkering
– dåligt markerad om man väljer att gå åt andra hållet
– vissa delar är mycket leriga och svåra att komma förbi

Lökeberga

För några år sedan bodde vi i Tjuvkil, då gick vi stigarna runt Lökeberga och utforskade olika vägar. I dag (23/1-21) var vi lite nyfikna på hur det såg ut nu och om vi kunde hitta. Vi parkerade bilen vid badplatsen. Här måste man se upp så att man väljer rätt parkerings alternativ.

Vi gick upp för Kvarndalsvägen, det är bara att gå rakt upp för backen, när man kommer vid sista huset finns en stig vid husets gavel, där går man upp. Här kan det vara lite lerigt och halt så gå försiktigt. Här uppe på toppen är en fantastisk utsikt.

När man gått ca. 50m kommer en skogsväg, följ den åt höger. När skogsvägen möter en grusväg så skall man hålla vänster. Man följer vägen och tillslut kommer man fram och ser vattnet. Här håller man vänster och efter en stund är man åter framme vid Lökeberga badplats.

Vid badplatsen finns några bänkar och en grillplats.

Vi fortsatte vägen fram tills man kommer till en bom.

Här skedde ett jordskred i november 2019. Om man vill läsa mer kan man gå in på länken https://www.kungalv.se/kommun–politik/nyheter/jordskred-i-lokeberg/. Det var en mäktig upplevelse att se hur kraftfull naturen är.

Även denna gång blev det en härlig promenad på 3,5 km. En del tuffa backar men ändå härlig runda i olika miljöer.

+ & –

+ bra med parkering
+ några bänkar
+ grillplats
+ härlig miljö
– avgiftsparkering

En tur runt Fjellsholmen

I dag (23/1-21) blev det en tur ut till Fjellsholmen även kallad Trälen. Vi parkerade Vid Vedhall. Här fick man betala parkeringsavgift. Vi gick över bron till Fjellsholmen och följde vägen fram mellan husen. Det var fullaktivitet vid flera av husen och man märkte av att det var nyproduktion eftersom flera saker vid husen inte var klara.

Vi följde vägen fram och kom till en trevlig liten samlingsplats Där fanns möjlighet att sitta och fika eller grilla. Vi fortsatte vägen fram och höll oss utefter vattnet. Tillslut kom vi fram till en vändplats och ett hus. Det kändes som om vägen tog slut här. Vid huset stod en kille och jobbade vi frågade om man kunde gå runt på något vis. Han svarade att det var bara att gå vidare upp på berget och försätta. När vi kom runt huset fanns det en brygga man kunde gå på och som ledde vidare till nästa område. Vilken fantastisk miljö och viken utsikt det var.

Tillslut kom vi fram till några söta sjöbodar

Vi gick utefter bryggan och satte oss för att fika vid bryggkanten. Utsikten var fantastisk och att sitta där med en kopp kaffe och bara njuta var underbart. När vi fikat klart fortsatte vi utefter bryggan och kom till sist fram till där vi började vår promenad.

När vi kom till parkeringen kändes det som om vi ville gå lite till. Vi gick ut mot Vedhall-hamnen och när vi kom fram till bryggorna gick vi åt höger.

Där gick en väg upp som vi bestämde oss att följa. Vägen gick förbi en massa fina hus och tillslut var vi tillbaka vid parkeringen. En härlig promenad med hav och vind.

Jag har nu efter promenaden gått in och läst på Gofabs fastighetsbyrå (https://www.gofab.se/objekt/en-exklusiv-plats-med-bara-det-basta-fran-bohuslan/) om ön och husen. Så här står det:

Lilla Fjellsholmen
Kungälv – Lilla Fjellsholmen – Kärna

En exklusiv plats med bara det bästa från Bohuslän
Lilla Fjellsholmen för dig som älskar Bohuslän och vill ha ett bekymmersfritt eget boende. Vi kallar det Bohuslän Lodge Living, ett unikt boende för dig som menar allvar med din livskvalitet. Kontakta mäklare för att boka in din visning.
Bohuslän Lodge Living
Lilla Fjellsholmen – en liten ö med broförbindelse! Bohuslän Lodge Living omfattar friliggande hus i storlekar mellan 86-106 kvm. Till varje hus hör ett gästhus på 19 kvm samt egen sjöbod och båtplats. För att på bästa sätt passa in i naturen har vi skapat tre olika hustyper men alla med gemensam nämnare – modern arkitektur i samklang med Lilla Fjelssholmens unika förutsättningar. Husen byggs med exklusiva material och du har möjlighet att själv bestämma färger och anpassa huset efter dina önskemå
l.

Detta var en tur jag varmt kan rekommendera, härligt med vind från havet och fantastisk miljö. Att dessutom få se lite olika hustyper var intressant.

+ & –

+ bra parkering
+ fantastisk miljö
+ hyfsat bra stig runt ön
– betalparkering

Kärlekstigen + en liten runda till…

9/1-21, En promenad utefter Karlekstigen och över från gamla kyrkogården till Skogskyrkogården och där efter grusvägen till Kolebacka.

Fantastiskt väder och givetvis en promenad. I dag valde vi att gå Kärleksstigen. En fin promenad stig som visar ett fint ovanifrån perspektiv på vår vackra stad Kungälv. Just kärlekstigen ligger mig varmt om hjärtat eftersom jag vet att min mans släkt var med och få igenom att den anlades på den tiden då det begavs. Det var när Oskar Karlson var ordförande drätselkammaren i Kungälv.

Till kärlekstigen kan man ta sig från olika håll, det finns en stig från Fontinskolan, en från Gamla Västragatan och en från Tennisklubbens utomhusplan. Stigen går upp och ner och i bland är det mycket rötter och stenar som sticker upp, så det gäller att man har koll på vart fötterna sätts. Kan vara lerigt vid blött väder.

Det finns otroligt många bänkar utefter stigen. Jag tror bestämt att det är den bänk-tätaste stigen i hela Kungälvs kommun 🙂 Vid ett ställe finns även en utbyggnad. Där är en otrolig utsikt.

Den fantastiska utsikten som man får från kärlekstigen är svårt att beskriva, det måste helt enkelt upplevas.

TIPS : Nu skall jag ge tips på en väg som leder från Gamla kyrkogården till Skogskyrkogården. När man kommer ut från Kärlekstigen (om man går från Fontinskolan mot Nordiska Folkhögskolan) går man över vägen och in på ängen. Längst in till höger finns en stig som leder upp för en brant backe. När man kommit upp för backen fortsätter man rakt fram. Det är en härlig skogsstig bland granar och andra lövträd (OBS, kan vara lerig vid blött väder).

Tillslut kommer man fram till en stentrappa, nedanför den ligger Skogskyrkogården.

Om man går igenom kyrkogården och kommer ut vid kyrkogårdens parkering går man till höger. Där ser man en grusväg. Följ den så kommer man fram till Kolebacka.

Därifrån kan man välja att gå 2,5:an eller 5:an tillbaka mot Kotten. Om man parkerat bilen vid Fontinskolan tar man lättast gångvägen tillbaka dit. Det blir en härlig promenad med olika miljöer.

+ & –

+ otroligt många bänkar utefter Kärlekstigen
+ flera parkeringar
+ flera anslutningar
+ underbar miljö
+ fantastisk utsikt

– kan vara lerigt bitvis om det är blött ute
– se upp för uppstickande stenar och rätter

Kastellegårdspromenaden

10/1-21, Mellan Komarken och Ytterby finns flera trevliga stigar som man kan gå. Vi valde att parkera ovanför Iskällan och följa stigen mot Valborgsdammen.

Vid Valborgsdammen finns en stor grillplats och två vindskydd. Just denna dag när vi gick förbi hade några ett barnkalas där. En trevlig ide nu i dessa tider. Jag vet att skolorna i närheten brukar gå hit om de har tex friluftsdag.

Vi fortsatte stigen fram och följde markeringen ”Kastellegårdspromenaden”. Tyvärr var det i bland svårt att hitta vart man skulle gå. Markeringarna satt lite ”osynligt” tex om stigen delade på sig var det svårt att veta vilket håll.

Vissa delar av stigen var mycket svåra att gå då det var blött och geggigt. Även om det fanns plankor att gå på på några ställen så blev man både blöt och geggig om fötterna.

Naturen var fin, i bland skog och i bland väg. Det var upp och det gick ner över stock och över sten. Stundom utmanande, ”hur skall jag komma förbi detta geggiga område utan att trampa rakt i?”

På en del av stigen gick även en monterbikes led. Det kan vara ett av skälen till stigens lerighet…?

Det fanns inte många bänkar utefter stigen…

Men bra med parkering och man kan gå på stigen vid flera olika platser utefter slingan.

+ & –

+ bra med parkering
+ finns grillplats
+ utmanande slinga i olika miljöer

– dåligt utmärkt
– underlaget på promenaden var bitvis mycket blött och geggigt

Lysegårdens vattenfall

17/1-21 Jag har hört talas om vattenfallet vid Lysegårdens golfklubb men aldrig varit där. Dagens projekt blev att åka dit och ta en promenad runt golfbanan och se på vattenfallet.

Jag har läst på Länsstyrelsens Västsveriges hemsida ( https://www.lansstyrelsen.se/vastra-gotaland/besoksmal/naturreservat/lysegarden.html ) att man parkerade vid golfbanans parkering och där efter följer vägen genom golfbanan tills man ser fallet.

När vi parkerade bilen tittade vi ut över nejden och i fjärran såg vi vattenfallet. Vi hade tagit med oss broddar och satte på oss dessa. Parkeringen var en isbana, men med broddarna på gick vi lätt vidare utan att halka.

Det var en trevlig promenad längs vägen, när vi kom fram till husen som ligger precis vid vattenfallet visste vi inte riktigt om man fick följa vägen vidare. Det såg ”privat” ut. Men vi chansade och gick in på vägen förbi huset, där delade vägen sig och man kunde gå ända intill vattenfallet.

Oj, oj vilken syn. Det var som att kliva in i ett sagoland av is. Så mäktigt! Vattnet dånade ner mellan isen. Eftersom allt var fruset var det lätt att gå ända fram (vi hade broddar på!).

Den obligatoriska wifie bilden

Tillbaka till bilen gick vi utefter kanten på golfbanan. Det blev en promenad på knappt 3km. Vid en bänk tog vi kaffe och fika. Så underbar miljö, lugnt och fridfullt.

Jag gjorde en liten YouTube film på de kort och film jag tog under promenaden https://youtu.be/NjMdEgUsUCk

+ & –

+ bra med parkering
+ relativt lätt att hitta
+ fantastisk naturupplevelse
+ härlig promenad
+ bra med sittplatser utefter kanten på golfbanan

– hal parkering

Sammanfattande kan jag varmt rekommendera en tur till Lysegårdens vattenfall!

Kärna Bokskog

(6/1-21) Kärna bokskog ligger i ett naturreservat. Det är lätt att hitta eftersom det ligger efter väg 570 och det är bra skyltat vart man skall svänga. Dock är det få parkeringsplatser var av en är handikappanpassad. Jag har funderat över hur det kan komma sig att man lägger en handikappanpassad parkering här… Men fick förklaringen på Länsstyrelsen i västra Götalands sida https://www.lansstyrelsen.se/vastra-gotaland/besoksmal/naturreservat/karna-bokskog.html Förklaringen är att en del av stigen är lättframkomlig.

Vi gick stigen fram som är hyfsad bred och väl underhållen. Efter en liten bit kom ett bord med bänkar, här satt redan några och fikade så vi gick vidare. Det kändes lite knepigt att gå på den breda stigen men tillslut visade en markering att vi skulle vika av mot höger och upp för en lång backe.

Backar är vi ju vana vid så det var bara att knata och gå. Upp, upp och upp. När vi kom högst upp på krönet var det som en platå. Det var många träd och en bäck porlade. Där fanns en bänk som passade utmärkt till att sitta och fika vid. När vi satt där såg vi ytterligare en bänk så här fanns det gott om fika platser.

Det var en härlig plats att sitta vid och njuta. Efter vi fikat (kaffe, pepparkaka och jul skum) så fortsatte vår promenad. Nedför, ja har man gått upp så skall man ju ner. Eftersom marken var lite frusen gick det förvånansvärt bra och vi kom ner välbehållna tillbaka på stigen vi gått innan på.

Väl vid bilen kunde vi konstatera att slingan vid Kärna Bokskog var i kortaste laget (1,7 km).

+ & –

+ Härlig natur
+ Lätt att hitta
+ Fin bred stig viss del av slingan
+ Många fina bänkar att sitta vid

– Få parkeringsplatser
– Något kort slinga

Hålta naturreservat röd slinga

I dag (6/1-21) trotsade vi vädret och åkte till Hålta naturreservat. Förra gången vi var där valde vi blå slinga så denna gång blev det röd slinga.

I början följs slingorna åt och efter som marken var frusen gick det otroligt bra att gå. Förra gången var det blött och geggigt på flera ställen. Under promenaden mötte vi många familjer som var ute, och den enda fikabänken var upptagen… 😦

I början av slingan är det uppför och uppför och ännu mera uppför men det är bara att knata på. Till sist är man uppe på toppen och där möttes vi av ett stenröse. Vi funderade över hur det kommit dit, vem har burit all denna sten och varför?

När man gått upp skall man ner. På denna slinga fanns det ett staket som man kunde hålla sig i när det blev som brantast. Kändes otroligt skönt för utan staketet hade man troligen rullat ner 🙂

Det är en härlig känsla att gå i de torra löven och höra prasslet. Är helt klart värt att ta en tur hit på våren och se löven spricka ut och säkert några blommor på maken.

Även denna gång såg vi konstiga frusna grenar. Nu vet jag att det kallas Håris. Så är står det på SMHI sida; Håris är ett ovanligt fenomen som bildas när fukt tränger ut ur vattenindränkta trästycken vid temperaturer strax under noll grader. https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/haris-1.3902

Spåret är tydligt utmärkt och det är lätt att hitta mellan markeringarna. MEN slingan kändes alldeles för kort ynka 1,70 km. Om man vill ha en längre runda kan man välja blå slinga i början och därefter röd, då borde det bli något längre promenad.

+ & –

+ Härlig natur
+ Lätt att hitta, tydliga markeringar
+ Bra parkeringsmöjligheter
+ Härliga backar, benen fick jobba lite 🙂

– Något kort slinga (röd slinga 1,7 km)
– Man måste gå över en kraftigt trafikerad väg
– Få bänkar att sitta vid

Grön slingan vid Fontin på Trankärrsidan

I dag (4/1-21) var vinden kylig och temperaturen nollgrader. Vår plan för dagen var egentligen att åka till Marstrand men vädret gjorde att vi valde en slinga som gick i skogen.

Vi tog bilen till ”milen” vid Trankärr sidan, där finns flera parkeringar så det är lätt att ta sig dit.

Slingan är en del av Fontinmilen och Trankärrslingan. Väljer man att gå runt är det ca. 4 km promenad. Vi valde att hålla höger i första korsningen. Stigen är tydlig och markerad med grön färg. Utefter slingan finns många små stigar in i skogen och för den som har tid och vågar så finns det mycket att utforska.

Vid flera ställen finns bänkar att sitta och fundera vid och vid ett ställe finns både bord och bänk. Utsikten är varierande och vid flera bänkar ser man skog och åter skog, men vid sista bordet är utsikten över åkrarna.

Slingan är varierande backe upp och backe ner, lite stig och lite grusväg. Det var hyfsat underlag men mycket rötter som stack upp så det är lätt att snubbla.

+ & –

+ lätt att hitta
+ bra parkering
+ flera ställen att sitta vid
+ bra markerat vart man skall gå
+ härlig natur (skog)

– en hel del rötter så det är lätt att snubbla

Rosenlunds naturreservat

Ett av mina favorit ställen är skogs stigarna runt Rosenlunds naturreservat som ligger på Koön. För att komma dit kör man in vid ställverket och upp för backen. Där finns det parkering, om det är fullt kan man följa vägen så finns det ytterligare en parkering.

Slingan är olika stigar över stock och sten och på flera ställen har man möjlighet att välja olika vägar. När vi gick där 19/12-20 var det hyfsat blött och vid flera ställen var det svårt att passera. Vid ett ställe gick vi genom vatten… Men har man en sko med rejäl sula eller ännu bättre stövlar så klarar man sig även genom de blöta passagen.

Under vissa delar av promenaden känner man att man går på en gammal väg, och det går nästan att höra vagnshjul som snurrar upp för vägen. Stigarna går mellan träd och i vissa fall bergskrevor. Man tar stentrappor högt upp på berg med fantastisk utsikt och utefter strandkanten där havet ligger öppet. Ett av utsikterna kallas Danska utsikten.

I bland känns stigen fel att gå då man passerar nära husknuten på vissa utav villorna som ligger där. Men fortsätt rakt fram så ser man att stigen finns kvar.

Det sägs att Kung Oscar gick på stigarna här ute och på ett ställe finns hans namnteckning inristat i berget. När vi gick slingan hittade jag inte stället men vet att jag sett det vid tidigare promenader.

Rosenlunds naturreservat ca. 4km

+ & –

+ bra parkering
+ trevlig natur
+ varierad miljö, skog, berg och hav
+ många trevliga små ”vrån” som man kan sitta vid

– ingen karta på stigarna
– inte utmärkt vart man kan gå
– lite blött och lerigt på vissa ställen