Kort om android-plattan i förskolan

Att ha en läsplatta hemma är något som många familjer har. Men vad vi måste framhålla i förskolan, är att vi på pedagoger använder plattan för att lära och  inte som tidsfördriv.

Plattan är ett pedagogiskt hjälpmedel och det finns så mycket som vi kan göra med de olika programen/apparna.

Problemet är främst att få tid att botanisera runt och lära hur man kan göra. Bästa sättet att lära sig är att pröva och använda plattan så mycket som möjligt.

Ett tips är att fråga föräldrarna hur de använder läsplattan hemma och sedan förklara hur vi använder den i förskolan. Använder vi benämningen lärplatta i stället, så tydliggör vi att vi LÄR när vi använder den. Att lärplattan är ett komplement i vår pedagogiska verksamhet.

Korta frågor

Hur länge är okej att sitta med plattan för barnen?

Jag brukar säga att under 15 min är inte att rekommendera. Ha i stället dagar då plattan inte är framme. När barnen börjat spela flyger tiden iväg och de kan behöva känna att det inte finns så mycket tidpress. Använd en äggklocka eller en timstock (finns som app att ladda ner) för att tydliggöra att tiden går för barnen. Ha tydliga regler så att barnen vet vad som gäller.

Hur många kan sitta samtidigt?

Här kan man göra olika men vi på vår avdelning brukar säga två barn/lärplatta. Dels lär barnen av varandra och dels tränar det bra samspel och kommunikation.

Hur gör vi om vi vill köpa en app?

På pressbyrån och 7-eleven finns ett kort som kallas ”SpendOn presentkort” detta kort kan man köpa och ladda med en summa pengar. Kortet är giltigt i två år.

Appar brukar kosta från 7kr -> så det lönar sig att gå ihop.

Tänk på att använda ett och samma användarkonto om ni vill utnyttja samma nerladdningar.

Enkelt att börja med

”Arbetslaget ska ge barn möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera, dokumentera och förmedla upplevelser, erfarenheter, idéer och tankegångar med hjälp av ord, konkret material och bild samt estetiska och andra uttrycksformer” Lpfö 98/10

Att ta kort med plattan är lätt och resultatet blir ofta mycket bra. Ta fram plattan när ni håller på, ta kort och redigera tillsammans med barnen. Att göra fina collage blir enkelt och man kan även få med kommentarer som barnen sagt. Bra dokumentation att spara om man vill. Låt även barnen pröva!

PicCollagePicCollage är en enkel app för att göra proffsiga collage av kort.

Välj vilka kort, välj hur de skall sitta/vara placerade, välj bakgrund, välj utsmyckning (om man vill) och sist men inte minst skriv en liten text. SPARA, Klart 🙂

App-tips till androidplatta

FärgmonstretFärgmonstret, Svenskt tal (2-6 år)
Färgmonstret är som det hungriga kakmontret i Mupparna. Men istället för kakor vill Färgmonstret endast äta frukt i vissa färger. Genom att mata monstret med rätt frukter så blir han glad. Matar man med fel frukt så spottar han bara ut den igen. Tanken med ”Färgmonstret” är att barn skall kunna lära sig känna igen olika färger. Man behöver därför inte känna till vilka färger som är vilka, och vad de heter, när man börjar använda appen. Färgen på Färgmonstrets kropp ändras så att man hela tiden kan se vilken frukt som han vill ha.

Lego Duplo PeekabooLego Duplo Peekaboo (0-2 år)

Ett bra nybörjar spel.
Lego Duplo Peekaboo är en app för de allra minsta barnen där man leker tittut med de tre Duplo-figurerna giraffen, haren och nallebjörnen. Spelet har tre miljöer och det finns risk för att barnen tröttnar snabbt.

FingerfunFingerfun, svenska (4-6 år)

Spelet går ut på att peka på cirklar som visas för att avslöja den bild som ligger dold bakom.  Spelet har fyra olika inriktningar, zooplaneten, botaniska trädgården, vattenvärlden och soliga bondgården och varje inriktning består av 20 olika motiv. Svårighetsgraden stegrar i takt med att man lyckas låsa upp motiven. Har man problem med en uppgift, minskar antalet cirklar man ska peka på till dess man klarar av den. Kujifun beskriver detta som ”intelligent svårighetsgrad” för att låta alla som spelar känna att man klarar av utmaningen.

Cars in sandbox: Space rover (3-6 år)

Appen innehåller två olika månfarkoster som man använder för att lösa olika uppgifter i sandlådan. Beroende på var man trycker på farkosterna kommer olika ljud. Man kan förutom att köra fram och tillbaka även öppna dörrar, fotografera rymdvarelser, lyfta saker med griparm m.m. ”Månfarkoster i sandlåda” är en rolig app med problemlösning, särskilt rolig är den för barn som är intresserade av rymdvarelser, fordon och månfarkoster.

Moji klockisWombi Helicopter (4 + år)

Wombi Helicopter passar barn från ungefär 4 år och uppåt. Man behöver ha rätt god motorik och reaktionsförmåga för att kunna styra undan och hålla sig på banan och därmed behålla sina räddade vänner ända in i mål.

Moji klockis (4+ år)

Moji klockis är en pedagogisk app där man kan öva på klockan
Appen känns barnvänlig i sin utformning. Det är lätt att förstå vad man skall göra och appen har inte någon reklam eller i-app-köp.

123s ABC Handskrift Fun ZBP  (2-5 år)

Spåra alfabetet och träna din handstil färdigheter!

ViltappenSkitch

Viltappen innehåller både fakta om olika vilda djur och fåglar i Sverige, bilder, läte och spår samt möjlighet att registrera egna upplevelser. En suverän app att ha med sig när man går på ”luffen”.

Skitch

Skitch är en app som ger dig möjlighet rita och anteckna i kartor, skärmbilder och foton. Från appens startsida når du ditt bildbibliotek, din kamera, en webbläsare och kartappen. Skitch tar en bild av din skärm och öppnar en verktygslåda där du kan rita och skriva i bilden.

LärKvitter

Lär dig mer om våra mest typiska fåglar i odlingslandskapet med hjälp av LärKvitter.
Bilder hjälper dig att känna igen de olika fåglarna.
Du kan också lyssna på hur de olika fåglarna låter. Ta med denna till skogen och sätt på de olika fåglarnas läta, om ni har tur så kan ni få höra andra fåglar svara!

SAOLSAOL

En bra ordbok är ju användbart i många skolsammanhang och Svenska Akademiens ordlista. Vill man veta ett ords stavning eller böjning är det enkelt att slå upp det via appen. Den är uppdaterad, den är lättillgänglig och den har en mängd andra fördelar. Ordförslag rullar upp efterhand som du skriver bokstäverna. Man kan söka på böjda former ordet och behöver inte känna till grundordet. Du får hjälp med stavningen. Sök på ordet sykel, och appen frågar om du menade cykel.

PicsArt

Ett enkelt fotoprogram som man lätt fixar bilderna i.

Where´s my waterWhere´s my water (3 + år)

Ett klurigt spel som kräver att man tänker innan man klickar. Gräv en gång för vattnet så att det flyter i rätt rör i detta pusselspel! Se till att vattnet når krokodilen och samla under tiden så många ankor som möjligt.

Ordspelet / Busdjuren (1-2 år)

Svenska! Lär känna igen safaridjur, musikinstrument och leksaker. Klicka på ett djur och hör djurents namn på svenska, samt djurets läte – Hör lejonet vråla!

Dadeda – Lär dig läsa (2 + år) Språk: English, French, German, Swedish

Appen visar en bild med två alternativ. Om användaren väljer rätt ord, visas nästa bild upp.
Gratisversionen innehåller bara 10 bilder och ord.
Båda apparna är fria från reklam.

Tips på bra webbsidor för appar

http://www.skolappar.nu/plattform/android/

http://www.pappasappar.se/plattform/android/

http://iktsidan.com/2012/10/17/mina-53-favoritappar-for-sarskolan/

 

Detta var lite tips på hur man kan använda lärplattan och lite tips på bra appar.

Sätt igång att pröva och utforska,

lycka till ❤

Ulrica /It-guide

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: