Är Kungälvs kommun en kommun för alla invånares rätt till stöd och ett värdigt liv?

”utan armar & ben”

Är detta ett begrepp som används utav tjänstemännen i Kungälvs kommun?

Vår son står just nu i valet och kvalet att välja till gymnasiet. Genom alla grund skol år har vi kämpat för att få stöd och hjälp. När han gick ut åttan fick vi som familj nog av den kommunala skolan i Kungälv och flyttade sonen till Snits grundskola i Göteborg (http://www.snitz.se/). Skolan har erbjudit möjligheter så att han fått den hjälp han behöver och i dag är han godkänd i de ämnen som den kommunala högstadieskolan inte lyckades med.

När vi nu söker gymnasie så hoppas vi först och främst att han får fortsätta på Snitz gymnasie. Eftersom de har helhetsynen och kunskapen om det stöd som elever med asperger behöver, känns valet självklart.

Men det hänger tyvärr inte på oss föräldrar utan att Kungälvs kommun måste godkänna den extra kostnad som det blir. Osäkerheten känns stor i och med att kommunen sparar och anser sig själva ha kunskapen att undervisa dessa barn.

Nå väl, jag som mamma ringde till Mimers Hus gymnasie och frågade vilka möjligheter de hade för att ta emot vår son. Jag beskrev vilken typ av stöd han behöver. Liten grupp, assistent, lärare som kan funktionshindet och vet hur man lägger upp en lektion utan dubbla budskap. Dessutom har han allergi när det gäller mat, starkadofter och rök. Det innebär att han måste ha specialmat (detta har kommunen tidigare fixat utan problem) men fri zon från rök och starka dofter i en gymnasieskola med tonåringar kan vara svårare.

Jag pratade först med en studie och yrkesvägledare, han sa att det stödet hade nog inte skolan men han var lite osäker. Jag nämnde att det har funnits en liten As grupp på skolan. Men den trodde han var nerlagd. Jag fick rådet att ringa rektorn som var ansvarig för den inriktningen som vår son tänkt välja.

Så jag ringde den ansvariga rektorn. Det blev ett långt och stundom trevligt samtal även om jag inte fick de svar som jag hoppas på.

Han berättade att ”politikerna” i Kungälvs kommun hade bestämt ett nytt system för de extrapengar som man i dagsläget kunde söka för elever med särskilt behov av stöd. I stället för att man sökte för den enskilde eleven så skulle man lägga ut potten på alla elever. Jag frågade varför och fick svaret att det blev så jobbigt rent administrativt så därför gjorde man om systemet. Undrade givetvis om han tyckte detta blev rättvist? Fick svaret att det var det ju verkligen inte eftersom olika klasser hade olika många elever som hade behov av stöd.

Min nästa fråga blev i fall det hade betydelse om funktionshindet klassades som LSS. Men det hade det inte. Men så tillägger han att de internt använder begreppet ”utan armar & ben”.

När jag hör detta ryser jag och tänker att ”herre GUD” har vi inte kommit längre. Hur kan man låta tjänstemän styra som har så lite kunskap och förståelse om våra barn och ungdomar som har behov av särskilt stöd?

Efter samtalet skrev jag följandemejl till Skolchefen Lisa Strandberg-Werlenius

Meddelande:
Hej!
> Tiden går fort och nu är det dags att tänka på gymnasiet för O. Vi har sökt till Snitz gymnasiet och hoppas på att komma in och att Kungälvs kommun betalar. Hur tänker ni kring det, kommer kommunen betala för O:s skolgång under gymnasiet?
> Om inte, hur tänker ni?
> Har pratat med Mimers hus och N. N som är rektor på den inriktning som O skall välja. Jag frågade vilka möjligheter O hade på skolan för att få den hjälp han behöver. Jag får svaret att ”politikerna” har bestämt att från och med nästa läsår går det inte att ansöka om extraresurser för enskilda elever utan pengen delas på alla.
> Jag förklarade vilken hjälp O får i dag och vilka behoven är för honom. N. N säger att han inte vet om O kan få den hjälpen han behöver för att lyckas med utbildningen under vanlig tid utan vi fick i så fall se ur ett längre perspektiv. Åter igen undrar jag hur ni tänker eftersom ni/du ständigt har svarat att Kungälvs kommun kan ge det stödet som behövs.
> Jag undrar vilka möjligheter O har på Mimers hus och om han får den hjälpen han kommer att behöva?
> Mvh// Ulrica Brogren

Jag får svaret:

Hej Ulrika

Jag känner inte riktigt igen bilden som du har fått. Däremot så ger vi stöd. Återkommer!

 Mvh Lisa Strandberg Werlenius

Efter ett par timmar får jag ytterligare ett mejl:

Hej! I samband med gymnasievalet ska en överlämning från grundskolan till gymnasieskolan göras och i denna är självklart elev och föräldrar med. I denna överlämning ingår att göra en kartläggning av de behov en viss elev har och utifrån detta vilka stödinsatser och anpassningar som kan tänkas behöva sättas in. Denna process inleds inom kort och denna ska naturligtvis gälla även för din son.

 Skolan i Kungälv har upprättade rutiner och riktlinjer för detta och underlag för den kartläggning som jag talar om i texten ovan. Detta behöver göras oberoende av vilken skola/kommun en elev ska väljer.

 Jag föreslår att du vänder dig till den grundskola som sonen O går i för att göra upp ett ”program” för överlämningen. Vad gäller köp av utbildning av annan skola/kommun så är du välkommen att kontakta mig.

 vänliga hälsningar Lars Berfenhag

Skickade ett svar till Lars som är Enhetschef i Skola i Kungälvs Kommun och bad att han skulle ringa upp. Efter en stund ringde telefonen. Enligt Lars så skulle man tänka på vad som var bäst för vår son i första hand. Frågade om Kungälvs kommun var beredda på att betala avgiften på Snitz?

Detta fick jag inget svar på men efter lite diskussion kom vi överens om att Snitz skolan skulle höra av sig och så fick vi se om det hela kunde lösa sig.

Jag frågade i fall man använde sig av begreppet ”utan armar & ben” men det motsade han bestämt…

Så frågan är vem ska man tro på? Jag tror på att begreppet används, det är alldeles för vulgärt för att en rektor bara skulle hitta på det just när vi pratade. Däremot hoppas jag att de fått sig en tankeställare och omformulerar sig.

Sedan är frågan;

  • Har politikerna bestämt att systemet med resurspengar skall ändras?
  • Har de frågat efter konsekvens analys?
  • Har politikerna kunskap om vad det innebär med särskilt behov av stöd?
  • Vilka partier i Kungälv ser till barn/ungdomar som har behov av särskilt stöd?
  • Är Kungälvs kommun en kommun för alla invånares rätt till stöd och ett värdigt liv?

 

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: