Ibland tycker jag inte alltid som partiet

Socialdemokratiska partiet har i dag gått ut med hur de tänker när det gäller förskola för små barn i framtidens förskola (http://www.socialdemokraterna.se/Media/nyheter/Framtidens-forskola/ ). De lägger upp ett förslag som skall gå vidare till partikongressen i Göteborg i april, om att 2 åringar skall ha fri förskola…

Ett av argumenten är att det är bra för barnen och att det finns forskning som gör gällande att barn som startar tidigt i förskolan har det lättare i skolan och får bättre studie resultat.

När man drar till med ordet forskning så vet ju alla att det är väl underbyggt och det låter väldigt bra. Men jag undrar hur man på dagens två åringar kan säga att de klarar sig bättre i skolan än de som inte varit på förskola?

Nä, det förstår ju var och en att det inte går. Utan vad man gjort är ju att man studerat barn som gick på förskolan 10-15 år sedan och för de barnen har det gått bättre. Vad man inte tänker på är att förhållandena som var då och nu på förskolorna är som natt och dag. Då hade små grupper max 15st/grupp beroende på ålder och personalen hade som syfte att vara med barnen. I dag är grupperna mycket större på en avdelning kan det vara upp till 20-25 barn, dessutom har personalens arbetsuppgifter utökats.

Jag skulle vilja se den forsknings rapport som säger att dagens ett & två åringar kommer ha bättre studieresultat om de varit på förskolan.

Det finns nämligen forskning som visar att barn under tre år inte skall vara på förskola, utan deras behov är att vara hemma med familjen.

Mikel Damberg säger i dagens nätupplaga av Aftonbladet (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16183959.ab) att:

Partiet vill satsa på kompetenshöjande åtgärder för förskolans personal – lärare, barnskötare och förskolechefer. Men de vill också minska barngrupperna för att främja barnens språkutveckling.

Då tycker jag som förälder, förskollärare och socialdemokrat att det skull vara bättre att man såg till att gruppstorlekarna på förskolan fick en nationell norm och att man lägger krutet där. Innan man tar in alla två åringar som fortfarande kan ha möjlighet att vara hemma.

På expressens nätupplaga har man under dagen gjort en lättare omröstning gällande när barnen bör börja förskola om man som förälder kan välja (http://www.expressen.se/nyheter/s-allman-forskola-fran-och-med-tva-ars-alder/)

När bör barn börja i förskolan?

 • Vid 2 år.(12 %)
 • Vid 3 år.(15 %)
 • Innan det fyller 2 år.(3 %)
 • Vid fyra år eller senare. (52 %)
 • Inte alls. (18 %)

Expressen.se Frågan startades den 5 februari 2013. Totalt har 2272 personer svarat på frågan. Omröstningen är tänkt att ge en bild av vad läsarna på Expressen.se tycker. Resultatet behöver inte vara representativt för alla och bör tolkas med försiktighet. (http://www.expressen.se/nyheter/s-allman-forskola-fran-och-med-tva-ars-alder/)

Att detta är ett ämne som är intressant och engagerande märks på tidningarnas möjlighet för kommentarer från almenheten. Kommentarerna är många och få är positiva till förslaget vilket också den helt orepresentativa undersökningen visar.

Jag tror och hoppas att inte sista ordet är sagt i detta ämne och att man på partikongressen i Göteborg lyfter frågan och verkligen funderar igenom innan man tar ett sådant här beslut om allmän förskola för två åringar.

Sedan har jag en sista önskan och det är att vi socialdemokrater som arbetar inom förskolan borde få vara med i och omkring när man tänker fram ett sådant här förslag. Tror att det skulle ge andra förslag att fokusera på.

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

2 reaktioner till “Ibland tycker jag inte alltid som partiet

 1. Över 80% av alla tvååringar går redan i förskola, så frågan är eg. ganska liten. Jag undrar om du har någon forskningsreferens till påståendet att det är skadligt för barn under tre år att vistas på förskola, inte för att ifrågasätta utan för att jag är intresserad…

  1. Fick en fråga vart jag hämtat mina uppgifter om att det inte är bra för barn med för stora grupper. Här kommer lite olika länkar till rapporter och artiklar på ämnet.
   * http://www.svt.se/nyheter/regionalt/gavledala/stora-barngrupper-skadligt
   * http://www.svt.se/nyheter/sverige/skolverket-om-stora-barngrupper-vi-ar-oroliga
   * http://vlt.se/asikt/debatt/1.1712443-forskolelarare-for-stora-barngrupper-skapar-skadlig-stress

   Man kan också gå in på Göteborgs universitet och hitta följande:
   * http://www.psy.gu.se/aktuellt/nyheter/fulltext//malin-broberg-kommenterar-i-debatten-om-de-stora-barngrupperna-i-forskolan.cid1113341

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: