Våga vilja betala skatt!

Barns perfekta dag, hur ser den ut? Hur många timmar i förskolan är att föredra? Som förälder har många ständigt samvetskval när ens barn är på förskolan. Men å andra sidan när man är hemma kommer i stället samvetskvalet mot arbetsgivaren och att barnen är sjuka igen. För visst är det så att man som förälder är hemma och vabbar lite då och då.

Det finns undersökningar som säger att förskolebarn är 20-30% mer sjuka än hemma barn. Det beror på att spridningen av infektioner inte går att förhindra i de stora barngrupperna.

Som förskollärare tycker jag mig kunna se en ökning av barns olika sjukdomar och att de måste vara hemma oftare och längre tid. Tyvärr kommer många barn tillbaka för tidigt och de åker därför snabbt på nya baskilusker och föräldrarna får åter en vabb-period. Den onda spiralen är igång.

Det sägs att ett barn i de yngre åldrarna i genomsnitt 6–8 vanliga infektioner/ år och att varje infektion tar ca.1 vecka. Det innebär att små barn kan ha olika sjukdomstillstånd 2 månader om året!

Tyvärr drabbas vissa barn ännu mer och det är inte ovanligt att ha 15 infektioner på ett år, tar man det i månader räknat så blir det 3-4 månader av sjukdom där föräldrar vabbar. Har man flera barn är det lätt hänt att man som förälder känner att man är hemma mer än på jobbet. En tröst är att det oftast blir bättre ju äldre barnen blir. http://www.viforaldrar.se/barnhalsa/stora-boken-om-sjuka-barn-/

Avdelningen där jag jobbat senaste året har vi haft; vattenkoppor, magsjuka, halsfluss, lunginflammation, femtesjukan, förkylningar, mask, löss, ögoninflammation, höstblåsor, svinkoppor, mm. Hela tiden är det något nytt som dyker upp.

Ser man till skolverkets rekommendationer om barngrupper runt 15 stycken, så tror jag att infektions spridningar hade varit färre.

Ser man till barnkonventionen (http://unicef.se/barnkonventionen) så säger den under punkt 3 Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn.

Här är nog något vi skall återgå och göra en konsekvens analys och se;

Är det verkligen barnens bästa vi tänker på när barngrupperna i kommunen ökar?

Varför låter vi ekonomin styra?

Varför är det så viktigt att skatten skall vara låg?

Är det någon som är nöjd med det systemet som vårt samhälle har växlat till?

Ur min synvinkel kan jag inte påstå att vi har ett välfärdssamhälle för alla längre. Möjligtvist för några få men vad hände med folkhemmet? Där alla hade ett värde och hade en roll. Vart tog samhällsansvaret vägen?

Ett måtto av i dag verkar vara ”sköt dig själv och skit i andra”

Är det så vi vill ha det?

NEJ, jag vill inte ha det samhället, vi måste sätta stopp! Våga vilja betala skatt. Våga erkänna att vi skall ha ett samhälle för alla. Barn, unga och gamla skall också få plats i vårt samhällssystem!

Vi S-kvinnor vill att det skall införas i förskolan nationella normer när det gäller personaltäthet, personalens kompetens och barngruppernas storlek. Då måste kommunerna följa normerna och inte som i dag styras av ekonomin.

 

 

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

6 reaktioner till “Våga vilja betala skatt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: