Skatt & ännu mera skatt

 Efter mitt blogginlägg ”våga vilja betala skatt” (https://brogrenstankar.wordpress.com/2012/11/12/vaga-vilja-betala-skatt/) i går har det kommit upp frågor om skatt och påståenden. Det är mycket intressant hur man kan tolka olika saker och när jag får svar att vi i dag betalar 75 % i skatt måste jag ge min tolkning.

 Skatt finns i olika former direkt och indirekt. Direktskatt är den skatten som man betalar till kommunen och staten. Det är du som person som betalar kommunalskatten och den är procentsatts beroende på vad kommunen bestämmer för skattesatts. Tjänar du över ca.370- tusen/år så kommer den statliga skatten till.

 Indirektskatt är olika skatter på sådant man köper, t.ex. Moms, energiskatt, tobakskatt, bensinskatt, mm men de beror på hur mycket man konsumerar av den varan.

 Det finns också ett förslag från staten på något som kallas kommunalskatteutjämning men tyvärr vågar inte Alliansen på riksnivå stöta sig med de Alliansstyrda Stockholms kommunerna, vilken innebär att detta förslag inte har genomförts. Skulle det genomföras skulle Kungälvs resultat förbättras med ca 40 miljoner!

 I mitt blogginlägg pratar jag om den kommunala skatten och vad de pengarna skall räcka till!

Tyvärr är det så att alliansen i Kungälv minskade skatteintäkterna förra mandatperioden med 10öre (25-miljoner), dessa pengar hade underlättat den ekonomiska situation som vi har i dag i Kungälv. Skall man räkna dessa pengar över tid blir det mycket pengar!

Därför anser jag att vi kommunmedborgare måste våga betala skatt så att vår kärnverksamhet kan ha en bra och medmänsklig nivå.

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

En tanke på “Skatt & ännu mera skatt

  1. Jag vet inte vad din tolkning har att göra med det hela. Det är uppenbart av din tidigare frågeställning (där du var ”nyfiken” på hur det räknats) att du inte verkade veta vilken enormt stor andel av en vanlig medborgares inkomster som går till det offentliga i form av skatter och avgifter.

    Fakta kvarstår att en vanlig arbetande betalar ca 75% i skatt när allt summerats. Att vilja (som du) trots detta höja skattenivåerna ännu mer är oroväckande. Var går din gräns egentligen ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: