Yttrandefrihet finns det?

Allt efter som tekniken går framåt och allt fler använder sig av sociala medier så som facebook, twitter, blogg, mm. Som är ett sätt att nå ut med åsikter till obegränsat antal, det man skriver kan nå tusentals människor på kort tid. Budskapen kan vara i olika form men så länge man inte förtalar någon/något så ska det vara okej att skriva vad man känner, tycker och anser enligt Sveriges grundlag (http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Yttrandefrihetsgrundlag-1991_sfs-1991-1469/#K1).

MEN kan man verkligen skriva vad man vill på t.ex. Facebook?

Det man inte tänker på är att det man skriver inte bara når de vänner man har, utan kan lätt nå vänners, vänner och så vidare. Är det då okej att man skriver att det varit en jobbig dag på jobbet om man jobbar inom en kommuns verksamhetsområde t.ex. skolan, förskola, äldrevården, mm. För vad händer om en vän kommenterar och så ser denne väns vän det och den personen råkar känna en anhörig och så läser denne anhörig komentaren –att det har varit en jobbig dag på jobbet.

Överför man då en skuldkänsla?

Eller blir det automatiskt dålig marknadsföring för äldreboendet, skolan, förskola, mm?

Och hemska fasa, vad händer om chefen läser inlägget?

Får man sämre lön då?

Så frågan är; finns yttrandefriheten i verkligheten? Eller är det bara på pappret?

Men glöm inte, att om vi inte haft personer som vågat säga ifrån så hade vi inte haft Lex Sara eller Lex Maria! Båda används inom vården, Lex Maria; (http://www.socialstyrelsen.se/lexmaria) Lex Sara; (http://www.socialstyrelsen.se/lexsarah).

Tyvärr finns inget liknande för skolan och förskolan möjligtvis kan man jämföra med skollagen. I skollagen regleras vilka rättigheter och skyldigheter barn, elever och deras vårdnadshavare har. Till exempel står detunder; Barngrupperna och miljön

8 § Huvudmannen ska se till att barngrupperna har en lämplig sammansättning och storlek och att barnen även i övrigt erbjuds en god miljö (http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Skollag-2010800_sfs-2010-800/?bet=2010:800#K1). Men det står inte definierat vad lämplig sammansättning är eller hur många barn som bör ingå i en grupp.

S-kvinnor har satt upp några punkter som de jobbar för, en av dessa lyder ”förskolan måste kvalitetssäkras. Både kommunala och enskilda förskolor ska kunna visa att verksamheten följer läroplanen. Nationella normer för personaltäthet, personalens kompetens och storlek på barngrupperna bör införas” (http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/S-kvinnor/S-kvinnor/Var-politik/Var-politik-A-O/Barnomsorg/).

Så frågan kvarstår; får man skriva vad man vill på facebook, twitter, blogg, mm? Givetvis gäller sekretessen när det gäller att namnge personer eller händelser där man kan känna igen personen.

Men kan man skriva att det varit en jobbig dag på jobbet?

Kan man skriva att det känns som om anhöriga aldrig blir nöjda?

Kan man skriva att man är trött och kanske borde söka nytt jobb?

Kan arbetsgivaren sätta stopp för sådana inlägg?

Behövs det nya regler för användandet av sociala medier?

Behöver vi nya regler så att arbetsgivaren inte kan hindra anställda att uttrycka sig på de sociala medierna?

 

 

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: