Skulle Kungälvs kommun kunna gå i bräschen för barnens skull?

Trots att år av forskning visar att förskolan har stor betydelse för barns utveckling så verkar inte beslutande politiker förstå, utan de fortsätter ”knõ” in barn på avdelningarna.

I Kungälvs kommun heter det att det inte finns några överskrivningar på förskolorna. De räknar att på en syskonavdelning skall det gå 19 barn/grupp (vilket även detta är för många barn, enligt forskning).

Men är man en förskola på fyra avdelningar och väljer att ha åldersindelade grupper slår detta helt fel. Man kan nämligen inte ha 19st barn på en 1-3 års avdelning, då skulle säkerheten äventyras. Alltså väljer den förskolan att ha förre barn på dessa så kallade småbarnsavdelningar.

När det gäller 1-3 års avdelningar bör gruppen vara ca.15 barn. Detta innebär att har man en förskola som har två småbarns avdelningar blir antalet barn på de två andra avdelningarna betydligt fler än 19.

1 förskola, 4 avdelningar 19 barn/avdelning (19×4=76) förskolan skall ha 76 barn

Avdelningarna uppdelas i åldrar 1-3 & 3-5 två av varje ålderskategori.

På småbarnen finns 15 barn/avdelning (15×2=30)

På storabarn blir det 23 barn/avdelning

Detta kan synas som enkel matte men tydligen fattar inte beslutfattarna eftersom här är ett tydligt exempel på att det visst finns överskrivningar på Kungälvs kommuns förskolor!

I tidningen förskolan nr.7 (http://www.lararnasnyheter.se/forskolan) Står det en notis om att förskolans kvalitet påverkar skolresultaten. Det står att det syns en tydlig skillnad ända upp till barnen är i 11-års åldern!

Det säger sig ju självt att det är jättesvårt om inte omöjligt att hålla en bra kvalité om barngrupperna är överfulla.

I notisen står att en faktor är vikten av att förskollärarna har utbildning för att kvalitén skall vara god. Undersökningen är gjord på 3000 engelska barn.

Skulle vara intressant om vi i Sverige kunde göra en liknande forskning. Jag personligen tror att våra förskollärares utbildning ligger högt men eftersom våra arbetsuppgifter ökar på allt mer så hinner vi inte med det pedagogiska arbetet. Då blir kvalitén lidande och då även barnens kommande utbildning.

Skulle Kungälvs kommun kunna gå i bräschen och besluta att alla deras barngrupper i förskolan skall vara utefter barnens ålder och baseras på avdelningar och inte förskolor!Eller skall Alliansen fortsätta hävda att vi i Kungälvs kommun inte har överskrivningar?

Vi S-kvinnor vill ha nationella riktlinjer så att barnens rätt går före kommunernas ekonomi!

Vi vill att: ”förskolan måste kvalitetssäkras. Både kommunala och enskilda förskolor ska kunna visa att verksamheten följer läroplanen. Nationella normer för personaltäthet, personalens kompetens och storlek på barngrupperna bör införas” (http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/S-kvinnor/S-kvinnor/Var-politik/Var-politik-A-O/Barnomsorg/).

KUNGÄLVS KOMMUN DAGS ATT VISA VAD NI VILL SATSA PÅ!

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

En tanke på “Skulle Kungälvs kommun kunna gå i bräschen för barnens skull?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: