Vi S-kvinnor har en del att göra inför kyrkovalet 15/9 2013

Nu är det snart dags att börja ladda inför valrörelsen för kyrkovalet 2013 (http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=581917). Ett val som de flesta nog vet att det finns men få engagerar sig i. Varför har det blivit så?

De som får rösta är de som är medlemmar och som senast på valdagen den 15 september 2013 fyllt 16 år. Denna dag har man en demokratisk möjlighet att faktiskt påverka hur Svenska kyrkan ska styras.

Att gå och rösta på valdagen är en unik möjlighet för dig som medlem att få utrycka din åsikt genom att rösta på de nomineringsgrupper och företrädare för dessa som du bäst tror kan föra din talan i din församling, i stiften och på nationell nivå.

En viktigt nyhet för Kyrkoval 2013 är att registrering av grupper och anmälan av kandidater ska vara inne senast 15 april 2013 (http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=878256) läs på Svenska kyrkans webplats hur man gör.

Under denna mandatperiod har många av våra (socialdemokraternas) mål genomförts, bland annat att samkönade par kan ingå äktenskap i kyrkan.  Det har även varit organisationsförändring, som värnar de små församlingarnas existens (http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Arbetarrorelsen/Socialdemokraterna-i-Svenska-kyrkan/Viktiga-fragor/Kyrkovalsmanifest/).

1 oktober togs ett kyrkovalmanifest Socialdemokraternas partistyrelse. Läs innerhållet nedanför.

Valmanifestet

Socialdemokraternas manifest

FÖR EN ÖPPEN FOLKKYRKA MED FRAMTIDSTRO

inför kyrkovalet den 15 september 2013

Socialdemokraterna vill att Svenska kyrkan utvecklas som öppen och demokratisk folkkyrka. Som landets största ideella organisation med nära 7 miljoner medlemmar och över 20 000 anställda, är Svenska kyrkan en viktig resurs både i enskilda människors liv och för samhällen runt om i Sverige. Som en del av den världsvida kyrkan bidrar Svenska kyrkan till internationell solidaritet med demokrati, mänskliga rättigheter och fred som självklara mål.

Socialdemokraterna fortsätter att bidra med sina idéer och sitt engagemang till Svenska kyrkan genom de tusentals medlemmar som är förtroendevalda i församlingar, stift och kyrkomöte. I ett Sverige där klyftorna mellan befolkningsgrupper och landsändar växer, vill vi peka på vägar framåt. Tillsammans med andra goda krafter kan Svenska kyrkan bidra till utveckling och trygghet – ett Sverige där alla kan leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro!

I detta manifest inför kyrkovalet 2013 lyfter Socialdemokraterna fram tolv viktiga punkter för att Svenska kyrkan ska nå framgång som öppen folkkyrka på 2010-talet.

Svenska kyrkan ska sätta människornas behov i centrum

1. Visa lyhördhet och omsorg vid dop, konfirmation, vigslar och begravningar!

2. Förena goda traditioner med nytänkande så att fler känner sig delaktiga!

3. Håll Sveriges kyrkobyggnader och kyrkogårdar öppna och välvårdade!

Svenska kyrkan ska stå upp för allas lika rätt och värde

4. Visa att kvinnoprästmotstånd och homofobi inte hör hemma i folkkyrkan!

5. Arbeta för internationell solidaritet,Sveriges och hållbar utveckling!

6. Var drivande i religionsdialog och i arbetet mot mobbning och rasism!

Svenska kyrkan ska bekämpa de växande klassklyftorna

7. Slå larm när kommun, landsting och stat inte tar sitt ansvar för välfärden!

8. Avskaffa alla avgifter i Svenska kyrkans barn- och ungdomsverksamhet!

9. Skapa fler sommarjobb åt ungdomar i samverkan med kommunerna!

Svenska kyrkan ska bidra till gemenskap och utveckling

10. Ta vara på församlingshemmen som öppna mötesplatser i lokalsamhället!

11. Skapa en god arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter för alla anställda!

12. Bedriv diakonal verksamhet som bryter ensamhet och utanförskap!

Detta kyrkovalsmanifest är antaget av Socialdemokraternas partistyrelse den 1 oktober 2012.

(hämtat 10/11 2012 http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Arbetarrorelsen/Socialdemokraterna-i-Svenska-kyrkan/Viktiga-fragor/Kyrkovalsmanifest/Valmanifestet/).

Många bra punkter och jag som S-kvinna ser att vi har mycket att jobba med för att nå ända fram. Det borde vara självklara saker en del av punkterna men tyvärr är det inte så. Jag saknar tillexempel kvinnliga präster i Svenska kyrkan Kungälv & Ytterby (http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=563839). Varför är det så?

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

2 reaktioner till “Vi S-kvinnor har en del att göra inför kyrkovalet 15/9 2013

  1. 1958 godkändes kvinnor som präster i Svenska kyrkan, dvs för 54 år sedan. Man kan ju tycka att kvinnoprästmotståndarna under den rätt långa tiden borde begripit att de förlorat. Fattar inte varför det läggs så mycket energi på en fråga som avgjordes för så länge sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: