Ibland kan man verkligen förundras över hur politiker är mot våra kommuninvånare. Jag blir uppriktigt ledsen när jag blir kontaktad från bland annat föräldrar som upplever att de inte blir lyssnade på.
Senast var ett samtal jag fick för några veckorsedan då en pappa ringde upp mig och berättade familjens historia i möte med de ”bestämande” Kungälvs kommun.
Till saken hör att alla kommunanställda har under ett års tid gått en så kallad värdskapsutbildningen http://www.vardskapet.se/. Eftersom jag är kommunanställd så är jag en av dem som gått igenom denna utbildning.
Den gick ut på att vi först skulle läsa en bok som hette ” DET GODA VÄRDSKAPET,
Boken om konsten att få människor att känna sig välkomna” av: Jan Gunnarsson och Olle Blohm. Efter att vi läst boken fick vi svara på frågor och sitta i grupper för att diskutera hur vi bemöter folk vi möter i vårt arbete. Boken var trevlig att läsa men det kändes inte riktigt att den var riktad till oss. Efteråt fick vi diplom för att vi genomgått denna utbildning!
Ha nu detta i tanken när familjen historia berättas här:
Barnet (vi kallar honom Stefan) är 5 år och har en grav talstörning. Via hans tidigare dagmamma kom familjen i kontakt med en logoped. I samråd med dagmamman och logopeden sökte familjen placering på Humlans avdelning. Denna förskole avdelning är specialiserad på barn med språksvårigheter.
Stefan fick en plats på förskolan för ca 1 år sedan. På Humlan har Stefan tillgång till logopeden 1-2 gånger i veckan, flera timmar per gång.
Logopeden är med barnen på avdelningen i deras vanliga förskolemiljö och kan på det sättet påverka Stefans utveckling i positiv anda. Logopeden hjälper också personalen så att de i sin dagliga verksamhet arbetar med att hjälpa barnen. Föräldrarna fick snabbt uppleva förändringen hos Stefan. Han har gjort otroliga framsteg på dessa tre terminer som han har hunnit gå på Humlan.
Som förälder vill man ju sitt barns bästa och familjen såg fram mot att Stefan skulle få bästa tänkbara hjälp av både logopeden och personalen som arbetar på avdelningen.
Tyvärr har nu familjen fått beskedet att logopeden kommer återgå till sin tjänst på vårdcentralen.
Om barnen behöver fortsatt hjälp får föräldrarna söka remiss. Skulle Stefan få denna remiss godkänd så får han träffa logopeden 1 timme/gång, 6-8 gånger. Därefter måste man vänta i ett halvår innan nya träffar kan bli aktuella. Dessutom så sker dessa träffar dagtid på en vårdcentral, vilket innebär att en förälder måste åka från jobbet, plocka upp Stefan mitt i förskoletiden, åka till vårdcentralen, försöka få Stefan att gå ner i varv och lära med logopeden, sedan tillbaka till Humlan i bil.
Föräldrarna på förskolan har tagit kontakt med berörde tjänstemän men också några utav alliansens politiker. Detta för att informera och få svar på frågan hur kommunen tänker när man tar bort en sådan viktig tjänst. Föräldrarna vill veta vad kommunen gjorde när det fick besked från primärvården om förändringen. Hur har kommunen agerat sedan de fick kännedom om detta? Har kommunen gjort någon kostnadskalkyl på vad det skulle kosta att ha en egen logoped på Humlan? Finns det någon konsekvensanalys på ärendet?
Det är en total tystnad från kommunen och när föräldrarna efter upprepade mejl kontakter äntligen får ett svar så blir de inte mycket klokare. Följande svar kommer från en ledande politiker:
Hej!
Det är tråkigt att du är besviken.
Som politiker har Anders ett totalansvar för hela kommunen och jag ansvarar för skolan på deltid vid sidan om ett lika tidskrävande civilt jobb. Det finns mycket att göra och just nu jobbas det bl.a. med kommunens budget vilket du säkert läst om i tidningen (osäkert majoritetsläge). Efter att vi träffade er har vi dessutom haft andra uppvaktningar, nämndmöten, medborgarstämmor, styrelsemöten, politiska förhandlingar och möten med våra tjänstemän i olika sammanhang (så jag vet att du varit i kontakt med skolchefen också och hoppas att du tar hänsyn till att även hon har ett krävande jobb). Jag uppskattar att jag jobbade sammanlagt minst 60-70 timmar förra veckan, inklusive söndagen… Men det hindrar inte att vi beaktar era synpunkter och agerar på olika sätt i frågan. Som du ser på tidpunkten jag svarar dig har vi inget 9-5- jobb utan har långa dagar.
Vi förstår att frågan är viktig för er och för andra och är tacksamma för den här typen av medborgar/brukarkontakter. Kungälv är enligt mitt förmenande ovanligt öppet politiskt och något att ta med när du funderar på din framtid.
Jag återkommer i frågan efter att vi t.ex. haft kontakter med fler berörda i frågan. Skulle du vilja dela vår arbetsgemenskap står det alltid dörrar öppna att delta i det politiska livet och vara med och göra de svåra politiska prioriteringarna.
Med liberala hälsningar
NN
För det första undrar jag varför nämner politikern hur många timmar han jobbat? Vad har det med frågan att göra? Varför nämner han att skolchefen har ett krävande jobb och att föräldern skall ta hänsyn till det?
Här kan man tydligt se att denna politiker man inte har gått ovannämnda ”värdskaps utbildning” och att det nog borde vara något som kommunen ska satsa på åtminstone i detta fall.
Jag hoppas personligen att barnen på språkförskolan får fortsatt logopedhjälp och att kommunen för en dialog med primärvården så att det blir en lösning.
Om man ser det hela ur bankonventionen så har kommunen långt att nå!
23. Ett barn med funktionshinder har rätt till ett fullvärdigt och anständigt liv som möjliggör ett aktivt deltagande i samhället.
Om man avbryter samarbetet med logopeden är det stor risk att dessa barn inte utvecklas så mycket som de skulle kunna vilket medför att deras förutsättningar för ett självständigt liv i framiden försämras. Detta bör Kungälvs kommun tänka på innan de tar några drastiska beslut om nerdragningar som är baserade på ekonomin.
Sist min inte minst 3. Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn.
I dagens Kungälvs-Posten ”Språkförskola blir av med logoped” (http://www.kungalvsposten.se/nyheter/sprakforskola-blir-av-med-logoped) och Göteborgs Posten ”Språkhjälpen hotas” (http://www.gp.se/nyheter/bohuslan/1.1122632-sprakhjalpen-hotas) finns artiklar om ämnet.