I dag är det 6 juni, Sveriges nationaldag!

Har i dag upplevt nationaldagsfirande med tusentals andra på Fästningsholmen. En upplevelse som jag önskar att ännu fler hade fått ta del av.

Under gårdagen hade jag flera föräldrar som frågade mig om jag visste något om dagens firande. Som tur var visste jag när det började och kunde ge information. Tyvärr stod det inget i gårdagen KungälvsPosten, utan det fanns bara information på Kungälvs Kommuns egen hemsida (http://www.kungalv.se/t/Page.aspx?id=37803).

När vår familj kom till Fästningsparken möttes vi av mängder av folk som satt på gräsmattorna runt om den uppbyggda scenen. Gräset var nyklippt solen tittade fram och humöret var på topp!

Vi hittade till vår ”vanliga” plats. Ja, där vi suttit de tre senaste åren. Lite vid sidan, i skuggan, men vi såg ändå glimtar av scenen och framförallt hörde vi det som sades, spelades eller sjungdes.

Programmet var i varierande kvalitet och i lagom variation.

Det som var lite annorlunda i år var att jag såg fler politiker från olika partier, Kul! Det hade ju varit ännu bättre om man gjort så att almänheten hade kunnat prata med sin lokala politiker. Då hade vi kunnat ha direktkommunikation. Nåväl, det är ju bara en tanke att ha med sig inför kommande år. Tror att många politiska beslut hade mått bra av att diskuteras mer öppet vilket detta hade varit ett ypperligt tillfälle!

I årets Nationaldags firande hade man som dragplåster Sean Banan med sina dansare. Han kom som programpunkt17. När han ropades upp jublade alla barn i publiken! Härligt att höra glädjen.

Men så började han prata och vad som slog mig var att språket han använde var inget jag föredrog. Många svårdomar, och en hel del reklam för olika produkter. Jag kände mig plötsligt så gammalmodig… Tycker faktiskt inte det är okej att man använder svordomar i sitt vardagliga språk, är det så vi vill att våra barn skall prata?

Där fick denna barnidol möjlighet att spela för oss Kungälvsbor på vår svenska nationaldag och det vi får till oss är diverse svordomar, mm. Är det ett sådant samhälle vi vill ha? Är det okej att Kungälvs kommun lägger pengar på en sådan artist?

Jag förstår att han är populär, men bara för att man är det eller så kallade idol, är det då acceptabelt att man använder vilket språkbruk som helst?

I vilket fall som helst, tyckte familjerna som var där om honom och stämningen var god. Jag vill inte vara en ”moral” tant men hoppas ändå att man inför kommande år tänker lite på vilken sorts artist man väljer, om inte annat kan man ju faktiskt som arrangör ställa lite krav!

Det är en fin tradition vi har att fira Nationaldagen i fästningsparken och jag hoppas det fortsätter och kanske till och med utvecklar man det lite till?

Gräs utrymmet utanför fästningen är en toppen plats, varför inte ha denna till öppen allsång på sommaren. Måste allt kosta pengar? Måste alltid någon tjäna pengar på verksamhet för almänheten? Kan det inte vara så att vi i Kungälv blir kända för att man som familj kan göra saker i vår kommun utan att det kostar massa pengar? Jag tycker man skall utreda möjligheten att ha allsång på gräsmattan utanför fästningen och då ha det öppet för alla!

 

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

2 reaktioner till “I dag är det 6 juni, Sveriges nationaldag!

  1. Jag har fortfarnade dåliga vibbar från 1961 när vår klass sjöng på Svenska flaggans dag på ett av Orusts hemmbyggsmuseum. Vi var tvungna att öva varje dag i ett halvår innan, jag kan inte sjunga.( det kunde jag inte då heller) Vad jag minns var det bra väder denna dag och jag mimande till- Alla fåglar kommit ren….
    Vi bodde 200 m ifrån detta ställe och mamma kom inte för att höra på oss, hon visste vad som skulle ljuda. Måndagen efter fick vi skäll av läraren att vi hade varit dåliga, När vår ordiarie lärare kom tillbaka alldeles före examen, fick vi repons för framträdandet, hade han bestämt hade vi inte sjungit. Förstår ni nu att han var (S). Han var en lärare som alltid tog oss i försvar. Den som inte alltid lyckades i prov så tog han fram det som denne lyckats med. Detta lyfte många! Ett exempel: Vi övade dans på skolgården till de närboendes förfasan. Då ordnade han dans i gymnastiksalen ( på den tiden foxtrot o vals)

    Ett minne som dyker upp denna dag
    Ulla

    1. Jag hoppas att du kan få nya minnen i stället nu och framöver. Att lärare kan sätta spår vet vi alla. Men vilken tur du hade som fick en sådan förstående lärare som såg möjligheterna i stället! Kram på dej! //

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: