Samhällets förmåga att skuldbelägga

Ja ha, nu är det dags att skuldbelägga föräldrarna som lämnar sina barn till förskolan i tidig ålder. Samhället har olika behov och på många ställen är det fullt i förskolegrupperna. Hum tänker någon vad skall vi göra för att få föräldrar att vara hemma med barnen lite till. ”Pling” vi ber att Eva Ruzel gör ett uttalande. Så händer: Aftonbladet tog i tisdags upp på debatt om att små barn behövde vara hemma med sina föräldrar för att knyta ann (http://www.aftonbladet.se/debatt/article14794301.ab).

Problemet är inte vilken ålder barnet har när de börjar på förskolan. Utan hur stora grupper vi har på förskolan när det gäller åldrarna 1-2 åringar. Många kommuner har så kallade syskongrupper, då är barnen 1-5 år ca 20 st/grupp. Är man ”rena” småbarnsgrupper ligger antalet runt 18st. Där är problemet!

Vi måste ha minder grupper. Det finns otaliga undersökningar på att barn som vistas i stora grupper blir stressade och får sämre resultat när de kommer upp i skolan. Finns till och med en undersökning som säger att det påverkar yrkesval och löneutveckling i vuxen ålder!

Finns också forskning om att barn som börjat tidigt på förskola har klarat det sociala spelet bättre under sin uppväxt tid.

Så allt beror på vad samhället efterfrågar och just nu är det att minska köerna till förskolan. Alternativ två kan vara att arbetslösheten går upp och stannar föräldrar hemma för att vara med sitt barn är det ju inte arbetslösa och då går statistiken ner och det ser bra ut på pappret!

S-kvinnor har som krav att vi behöver nationella normer för personaltäthet och storlek på barngrupperna! Det är dags att säga ifrån, att sätta ner foten och säga STOPP till de stora grupperna i barnomsorgen.

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: