Dagis, kvällis, nattis och helgis

Samhället förändras otroligt fort. Minns när mataffärerna stängde 18.00 på vardagarna, på lördag stängde den 15.00 och helt stängd under söndagen. Nu kan man ju handla från 07.00 till 22.00. Har tyvärr varit i affären vid de extrema tiderna och måste medge att det är många fler än bara jag som väljer lite udda tider. Men det borde också innebära en förändring på barnomsorgen, dit har vi inte riktigt kommit ännu. Jo vissa kommuner har nattis men helgis förekommer inte om man inte får dispens och har dagmamma. Har faktiskt varit just en sådan dagmamma som haft barn på så kallade obekväma tider. De barnen blev som en i familjen.

Ett av S-kvinnors krav är att kommunerna skall erbjuda barnomsorg på alla dygnets tider och dagar. Detta för att minska den stress som uppkommer då många föräldrar inte har 7-16 jobb utan arbetar oregelbundna tider. Enligt en rapport som kommunal gjort är det 30 % av deras medlemmar som inte kan arbeta heltid på grund av hur förskolans öppentider är! http://www.kommunal.se/Kommunal/Kommunal-tycker/Rapporter/Yrkesfragor/Alla-andra-hamtar-tidigt/

Enligt skollagen ska förskolan ”stimulera barns utveckling och lärande samt erbjuda barnen en trygg omsorg”. Det är helhetsynen och barnens behov som skall styra verksamheten. De tre delarna omsorg, utveckling och lärande ska bilda en helhet. Under hela dagen skall detta ingå och då gäller det att grupperna inte är för stora och att det finns pedagoger för att uppfylla helheten.

Kommunal har som krav att ha öppettider i förskolan som motsvarar föräldrarnas behov. God bemanning i förskolan, så att förskolorna kan fullfölja sitt uppdrag att ge lärande, trygghet, omsorg och service. För detta behövs både barnskötare och förskollärare, och både kvinnor och män och utökad barnomsorg med verksamhet kvällar, nätter och helger. http://www.kommunal.se/Kommunal/Kommunal-tycker/Rapporter/Yrkesfragor/Alla-andra-hamtar-tidigt/

Kan vi arbeta fram detta så når vi ett mer jämställt samhälle! Men än har vi långt att gå 😦

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

En tanke på “Dagis, kvällis, nattis och helgis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: