Barnomsorg på obekväma tider

Hur man skall ställa sig till barnomsorg på obekväma tider finns många olika åsikter men man kan ändå konstatera att det är en fråga som ständigt återkommer med olika tidsintervall.

Redan 2012 skrev jag en blogg i ämnet dagis-kvällis-nattis och helgis (https://brogrenstankar.com/2012/04/03/dagis-kvallis-nattis-och-helgis/). Man kan tro att det sedan dess har hänt något och framför allt att de som arbetar på obekväma arbetstider har samma möjligheter att ha sina barn i omsorgen. MEN tyvärr är det likadant fortfarande, förskolorna öppnar 06.00 och stänger 18.00. Ibland kan undantag göras och stängningen kan dras en timma till 19.00

Kungälvs kommun är en kommun som växer och har fått många nya företag att etablera sig. Tillexempel har det byggts ett köpcenter som har öppettider långt in på kvällana. Vi har ett sjukhus som byggts ut och där jobbar personal dygnet runt. ICA Maxi har öppet 06.00-23.00, Coop har öppet 07.00-23.00 och fler affärer tar efter och har längre öppettider.

Företagen ändrar sin service utefter hur vi kunder önskar. Men kommunen följer inte trenden utan står kvar i det man alltid gjort. Hur skall familjerna kunna jobba om det inte finns barnomsorg på de tider de behöver?

I olika utredningar som kommunen gjort säger man att behovet inte finns…
Jag undrar hur är de undersökningarna gjorda? För jag vet flera familjer och ensamstående som inte får ihop sin vardag och får säga nej till jobb eller gå ner i tid eftersom de inte har barnomsorg.
I den juridiska bedömningen i samma utredning står:
Det finns inget direkt lagkrav för kommunen att införa barnomsorg på obekväm arbetstid. I skollagen finns dock skrivelser om att kommunen ska sträva efter att erbjuda omsorg för barn under den tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrars förvärvsarbete och familjens situation i övrigt (Svar på motion om barnomsorg på obekväm arbetstid, Dnr KS2018/0926- 4)

Jag önskar att Kungälvs kommun bygger sin nästa förskola i centrum som är anpassad för att kunna ha öppet 24/7.
Jag vet att det är på gång en förskola i Tveten och jag hoppas innerligt att man tänkt efter före och bygger så att den förskolan kan ha öppet för dem som behöver barnomsorg på obekväma tider. Det kan ju även gälla skolbarn upp till 12 års ålder.

Så Kungälvs kommun ta nu tag i denna fråga och tänk efter före och bygg en förskola där alla brandregler och andra byggregler gör att den kan vara öppen 24/7.

Gör rätt från början!

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

2 reaktioner till “Barnomsorg på obekväma tider

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: