Kvinnofällor i vardagen

Det goda arbetet talar socialdemokratin om, men vad är det egentligen?

Visst är det så att det betyder olika beroende på ur vems perspektiv man ser.

Ur mitt perspektiv är det;

  • att ha rätt till heltid men möjlighet till deltid
  • att ha lika lön för lika arbete
  • att orka jobba till pensionen

Självklara ting, men tyvärr ser inte verkligheten år 2012 ut så. Enligt Statistiska centralbyrån (http://www.scb.se/statistik/_publikationer/LE0201_2010A01_BR_X10BR1001.pdf) är 76 % av kvinnorna sysselsatta (Sysselsatta är personer som utfört arbete minst en timme under referensveckan eller varit tillfälligt frånvarande från arbetet)Männens andel är 81%.

Delar man upp det ser det ut följande:

Heltid 35 tim–                    Deltid 20–34 tim                Deltid 1–19 tim

K v: 50 %                                     K v: 22 %                                   K v: 4 %

M: 72 %                                         M: 6 %                                      M: 2 %

Genast ser man den tydliga bilden av att det är kvinnor som arbetar deltiderna, varför är det så? Detta är något vi kvinnor gör för att få ihop vardagen, om man har familj och barn. Eller är det så att vi kvinnor går ner i tid när vi inte orkar med våra jobb. Vid båda fallen påverkar det vår ekonomiska situation vid pensionen. Dessutom är de vanligaste kvinnoyrkena oftast deltider.

När det gäller lönen har vi som kvinnor svårt att få samma lön som männen för lika arbete. Under 2010 hade vi kvinnor i genomsnitt 85,7 % av männens löner (enligt Annelie Nordström, kommunals förbundsordförande).  I kronor är skillnaden 4400: -/månad. Det motsvarar matkostnader för en barnfamilj, om man räknar under ett år! Där har jämställdheten långt kvar.

I februari uttalade sig Fredrik Reinfeldt, M om att han hade tankar, att man skulle få möjlighet att jobba till 75 år! Men han förstod samtidigt att alla kanske inte skulle orka, beroende på vilket yrke man har. Då var hans lösning att man skall omskola sig!! Återigen beror det på vilken livsreferens man har när man uttalar sig om en sådan sak som vilken ålder man bör jobba till. -Ja, Fredrik, det kan hända att du som partiledare orkar jobba till 75, men jag som förskolelärare som arbetar med små barn där grupperna bara ökar och ökar, orkar inte det.

Är lösningen då att jag som 60 åring skall sätta mig att plugga och byta yrke. Vem vill anställa mig då?

Som tur är, är jag inte där ännu och hoppas innerligt att vi bytt färdriktning på politiken tills dess. Att man då arbetar för det goda arbetet som i mina ögon innebär att jag har rätt till heltid men möjlighet till deltid, att jag har rätt till lika lön för samma arbete och att jag orkar jobba till min pension!

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: