Är inte rökare och vill inte tvingas vara passiv rökare!

Våren närmar sig och vi börjar öppna fönster och balkonger för att få frisk luft… Nä just det luften som kommer in är inte frisk i alla fall inte om man bor granne med sådana som balkong röker!

Är så innerligt trött på att inte kunna ha öppet utan att få in massa tobaksrök. Om man tar upp detta är ett vanligt svar att man får skylla sig själv och att om man bor i lägenhet får man stå ut med folk som röker. Är det inte så, att om man bor i lägenhet borde man ta och visa hänsyn till de andra som bor runt om. Det är ju inte alla som vill vara passiva rökare!

Enligt WHO:s tobakskonvention, som Sverige har skrivit under, är det en mänsklig rättighet att slippa tobaksrök. Statens folkhälsoinstitut har fått i uppdrag av regeringen att utreda rökning på allmänna platser, det skall bli intressant att läsa resultatet när det kommer. Enligt Folkhälsoinstitutet består tobaksröken av mer än 4000 olika ämnen (irriterande, giftiga och cancerframkallande). De som röker får i sig ¼ medan ¾ sprids i omgivningen!

När Morgan Johansson (S) var folkhälsominister sattes det som mål att: ingen ska ofrivilligt utsättas för rök i sin omgivning år 2014. Enligt tobakslagen är rökning inte tillåten inom bland annat barnomsorg, skola, hälso- och sjukvårdslokaler och i kollektivtrafiken. Det står också i lagen att ingen ska behöva utsättas för tobaksrök på sin arbetsplats.
Sedan 2005 är det dessutom förbjudet att röka på restauranger och barer. (http://blog.svd.se/politikdirekt/2012/03/regeringen-oppnar-for-nya-rokforbud/ )

Studier har visat att vi trotts de olika rökförbuden fortfarande utsätts ca 15 % av befolkningen för passivrökning. Flera föreningar driver frågan om förbud mot rökning så också Astma- och Allergiförbundet. De föreslår rökförbud vid entréer till offentliga lokaler, perronger och väntkurer utomhus och uteserveringar.

Jag börjar min kamp mot balkongrökarna med en motion till min bostadsrätts förenings årsmöte. Få se om det gör någon skillnad.

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: