Ett lyckat glutenfritt bröd finns det?

Redan 1998 började jag baka glutenfritt. Det var då vår son fick besked att han var allergisk mot spannmål. Inte nog med att detta utan han var även allergisk mot mjölkprotein, ägg, nötter, soja, vissa frukt/grönsaker, allt från havet. Det var inte alldeles lätt eftersom det inte fanns så mycket information om mat allergi. Fick hjälp av en dietist från sjukhuset som tyckte att man skulle pröva sig fram 😦

Från apoteket fick i hämta livsmedel på recept, detta betalade vi 120: -/gång. Det var enorma mängder vi hämtade till vår son. Åren gick och jag försökte baka bröd, kakor, mm till honom. Allt som oftast gick det inte alls bra. Bröden blev torra eller jätte degiga. Det slutade med att vi införskaffade en bakmaskin. Tyvärr hjälpte inte detta utan resultaten blev inte bättre. Stackars barn som fick stå ut med alla konstiga resultat av misslyckat glutenfritt bröd.

Åren gick och spannmålsallergin försvann, lyckan var total. Efter något år med vanliga bröd i familjen visade det sig att dottern blivit känslig mot gluten. Eftersom jag hade år av misslyckanden bakom mig sökte jag på nätet efter hjälp och nyheter. Till min stora lycka hittade jag ett klipp på tv4 play http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2441778. I klippet berättade Maria Blohm och Jessica Frej om hur de arbetat fram ny recept bok med glutenfria börd recept. De använde sig inte av de mjölmixer som jag använt i alla år utan de blandade själva olika mjöl sorter. Jag sökte vidare på nätet och 2013-12-09 17.03.03hittade boken som jag genast beställde. ”Nytt bröd – Baka gott utan gluten” http://nyttbrod.se/index.html

Sedan början av januari har jag bakat glutenfritt. Är så himla nöjd för det har verkligen fungerat varje gång!  

Jag har nu prövat att baka (ur bokens recept):

  • Sirapslimpa; lättbakat och gott
  • Potatis- och gojibärsbröd; ett av favorit bröden, går lätt att baka
  • Sultanen; tar lite tid men ett mycket gott bröd med mycket energi
  • Tortillaböd; gott till tacos men blev lite mjöligt (blir nog bättre nästa gång)
  • Formfranska; jätte bra att rosta
  • Lingonlimpa; ett gott och saftigt bröd
  • Levainbröd; ett jätte gott bröd men tar lång tid och behöver förberedas väl

Jag har tagit till mej de olika knepen som Maria Blohm och Jessica Frej tar upp i sin bok men jag har även löst/kommit på egna knep.

Ett är att när jag bakat degen sista gången innan att den skall vila så lägger jag den direkt i en brödform. Detta gör att det gamla degkladdet försvinner och allt blir så mycket enklare. Visst tar de olika bröd recepten lång tid. Som minst tar ett brödbak ungefär 3 timmar men en del av tiden ska degen vila och då kan man passa på att göra annat. Det gäller bara att 2014-02-09 12.19.58planera väl så fungerar det alldeles utmärkt.

Så mitt svar på frågan; Ett lyckat glutenfritt bröd finns det?  JA det finns!

Jag kan varmt rekommendera denna receptsamling på glutenfritt bröd!

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: