Rätt lön en rättighet men inte i Sverige!

1436783_8_marsDen 8 Mars är det internationella kvinnodagen då uppmärksammas kvinnors situation världen över och andra ojämställdheter. Denna dag var från början en politisk dag men sedan 1978 finns internationella kvinnodagen på FN:s lista över högtidsdagar.

Jag tycker det är hög tid att vi KVINNOR i Sverige får den lön vi är värda för det arbete vi gör (gäller givetvis alla kvinnor världen över). Det finns så många undersökningar som visar att vi har sämre löneökning och lön än männen för samma arbete. Hur kan det komma sig att vi år efter år går med på detta?

Om man ser utifrån antal arbetade timmar tjänar männen i genomsnitt 26700: – Medan vi kvinnor ligger på ynka 19100. Det är en skillnad på 7600: -/månad! Om man räknar per år blir summan 91200: –

Varför i hela friden går vi med på detta KVINNOR? Vi borde verkligen sammanfläta oss och se till att vi fick samma ekonomiska möjlighet som männen. Varför skall könet sätta dessa gränser?

Förra året bildades 15.51 rörelsen (http://www.sverigeskvinnolobby.se/web/page.aspx?refid=185). Detta togs upp i media (http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/klockan-1551-borjar-kvinnor-jobba-gratis_6906879.svd) och budskapet var att vi Kvinnor jobbade gratis efter klockan 15.51. I år har det blivit lite bättre med löneskillnaden och i dag är det 14 % skillnad mellan könen.  Räknar man en arbetsdag 08.00-17.00 innebär det att vi kvinnor jobbar gratis efter 15:52, varje dag hela året runt!

Eftersom det blivit lite bättre från förra året sett heter årets rörelse 15:52! Fortsätter lönejämställdheten i denna takt kommer det ta otroligt lång tid innan vi i Sverige kan säga att vi är ett lönejämställt land!

Vi S-kvinnor kräver lika lön för lika arbete oavsett kön! (http://www.socialdemokraterna.se/s-kvinnor)

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: