Studiedag i förskolans verksamhet

Så nu har vi en så kallad studiedag på förskolan. Det innebär att vi personal får möjlighet att förkovra oss i något ämne som kommunen tycker är viktig… Ja så är det, för det är sällan som vi pedagoger själva kan påverka vilken vidare utbildning vi vill eller tycker oss behöva.

Så idag har vi under förmiddagen haft egen planering på avdelningen. Något som man aldrig kan få för mycket av. Vi har pratat om våra barn och planerat verksamheten efter de behov som vi tycker oss se finns i vår barngrupp. Det gäller att vi som pedagoger få denna tid så att vår verksamhet följer barnens behov och inte det vi som pedagoger tycker eller tror!

Andra delen av dagen var avsatt till en föreläsning om de speciella barnen som faller utanför ramarna. Ämnet låter ju jätte intressant och ligger helt i tiden just nu OM det bra hade varit en föreläsning på svenska.

En fråga som jag uppfattar är; – vad är fri lek på förskolan och var finns vi pedagoger i den fria leken? En jätte viktig fråga och något som vi verkligen behöver tänka om och kring.

Jösses plötsligt inser jag hur dålig jag är på att förstå våra grannländers språk. Och de speciellt när det gäller fackliga termer. Norskan kan ju verka enkel att förstå men efter denna eftermiddag har jag helt ändrat inställning.

Sitter och försöker förstå, men blir allt tröttare och tröttare. Hur är det möjligt att man från Kommunens sida lägger pengar på en föreläsning som de flesta av personalen inte förstår hälften av?

När det är ord vi inte förstår tar de orden på engelska och samtliga i salen nickar och hummar igen kännande. Är det så att det hade varit bättre att ha denna föreläsning på engelska eller hade vi även då klagat?

Undrar hur föreläsarna känner? När de frågar rakt ut om vi förstår och endast ett tiotal svarar att det gör de. Känns pinsamt!

Men jag får intrycket att de båda föreläsarna är pålästa och mycket skickliga, så om jag bara fattat hade detta troligen varit en fantastisk föreläsning!!

Men jag får samtidigt en tankeställare på hur många barn från andra länder kanske känner när de blir satta i förskolan och bara skall förstå hänga med i verksamheten. Det kan inte vara lätt 😦

Dagen har trotts allt gett mig något om inte annat så en större förståelse för de som inte har svenska som modermål och är i våra verksamheter.

 

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

En tanke på “Studiedag i förskolans verksamhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: