Vikarieproblematik i förskolan!

Jobbar som förskolelärare i Kungälvs kommun. Har under denna mandatperiod suttit med i Kommunstyrelsen som ersättare. Det är inte många möten jag har missat utan jag har trixat med mitt ordinarie jobb för att kunna gå. Men tyvärr så inser jag allt mer att det inte fungerar att ha ett ”vanligt” jobb och vara fritidspolitiker i Kungälvs kommun. Under förra terminen hade vi inne otroligt många olika vikarier, då jag var borta på grund av det politiska uppdraget. Avdelningen gick på halvfart (så som alla avdelningar gör om inte den ordinarie personalen är på plats), barnen fick ständigt möta nya vuxna och gruppen påverkades negativt.

Eftersom detta har varit ett problem under flera terminer har jag tagit upp det både med min chef, vikarieförmedlare och alla säger samma sak att det skall fungera och jag skall gå på mötena. Men jag mår dåligt när jag ser att det faktiskt inte blir som de lovat och det jobbet vi lägger ner för att gruppen/barnen skall bli trygga påverkas.

När denna termin började sa jag ifrån att under inskolningsperioden kunde jag inte ta ledigt. Trots att jag inte varit ledig på politiska uppdrag har vi på min avdelning varit sjuka, vabbat och därför haft totalt 17 tillfällen då vi haft inne vikarier. PÅ dessa 17 tillfällen har vi haft 11 olika vikarier. Hade jag varit på politiska uppdrag hade vi haft ännu fler frånvarotillfällen och troligtvis ännu fler ”nya” vikarier.

Det är ohållbart att man på en avdelning har så många olika vikarier. Det påverkar barnen, gruppen och oss personal men även verksamheten.

Kommunen måste ha någon annan plan när det gäller vikarierna och hur de anskaffas. Jag vet att vi inte är ensamma som avdelning, förskola i kommunen utan det finns fler som har detta vikarie problem.

Samtidigt vill jag säga att nio av tio vikarier är toppen och inget att klaga på, problemet är att de inte känner barnen och vår dagliga verksamhet. Har man däremot några ”fasta” vikarier så hade problemet inte varit lika kännbart.

Ett förslag är att varje förskola får överanställa personal så att vi inte behöver alla dessa nya vikarier. Är det så att ingen är sjuk eller borta någon dag så har man personen utöver och kan då i stället hinna med sådant som inte alltid hinns med.

Då kommer någon ekonom på att det kostar för mycket. Ja, så kan det vara om man ser på rena pengar men ser man det ur ett socioekonomiskt synsätt så blir det troligen plus i stället för minus.

I det socioekonomiska perspektivet ser man ur barnens, verksamheten och personalens perspektiv. Ju bättre barnen och personalen mår ju bättre blir verksamheten. Det medför att om verksamheten fungerar blir barnen tryggare och lär sig mer vilket innebär att vi får i slutänden färre som slås ut ur samhället.

Därför anser jag att man borde överanställa personal på förskolor och skolor så att barnen slipper så många nya ansikten och verksamheten kan fungera trots att personalen är sjuk, vabbar eller har andra ledigheter.

I dagens samhälle måste man tänka på långsikt och inte ur ett kortsikts perspektiv. Det är vår framtid vi arbetar med och det är nu vi lägger grunden för hur det senare skall gå för våra barn.

Jag önskar att ansvariga politiker tar tag i denna fråga och utreder dagens vikarieproblematik för att ser hur man kan göra om och göra bättre!

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

En tanke på “Vikarieproblematik i förskolan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: