Pengars värde…

I dag har det varit en mulen dag med hög luftfuktighet (eller som andra uttrycker det, regn). Vi har i familjen suttit i husvagnstältet och hört hur det smattrat på taket. Det är en mysig känsla att sitta tillsammans med familjen och spela spel. I dag blev det Monopol. Ett spel som man lätt kan spela i flera timmar utan att märka att tiden går. I vår familj kör vi med dessa regler;

  1. Inga inköp under första rundan
  2. Alla böter läggs i mitten och inkaseras av den som hamnar på ”fri parkering”
  3. Allt är tillåtet för vinst

Jag satsade allt, köpte alla gator jag hamnade på. ”sket” i att tänka på ekonomin, var helt barskrapad några gånger men klarade mig tack vara ”fri parkering” regeln.  Jag vann stort!

Glädjen över att vinna över hela familjen var obeskrivlig, skall tilläggas att jag i vanliga fall brukar förlora och åka ut först.

Nå, kan/skall man ta med sig denna erfarenhet till verkliga livet? Satsa allt och leva livet. Inte spara utan bara slösa.

Nä, det är väll ingen bra ide men känslan att använda monopolpengarna ”slösaktigt” var ”go” och jag kan lätt förstå de som tar med denna känsla och gör samma i verkliga livet.

Undrar om de politiska beslut som ibland tas när summorna är ogripbara skulle bli annorlunda om man i stället hade riktiga pengar (eller monopolpengar) för att synliggöra beloppets verkliga stolek. Hade det i så fall blivit andra beslut? -ja det är jag övertygad om att det blivit.

Jag upplever att under den tiden jag suttit i kommunstyrelsen i Kungälv har de ”små” ekonomiska besluten tagit lång tid i diskussionerna medan när man haft beslut på miljon och där utöver så har klubban till beslut slagit snabbt.

Beror detta på att man faktiskt inte förstår de otroliga summorna och därför inte ser frågorna?

Att man har svårare att sätta sig in i alla detaljer om och kring de stora beloppen. När det gäller de mindre summorna är det ofta en bättre uträkning med. Som innehåller vad varje krona går till. Vilket man ofta inte kan när det gäller de stora summorna, då felmarginalen är svårare att definiera.

Det är sällan man ifrågasätter uträkningarna från tjänstemännen eftersom man inte vill verka dum. Vi de tillfällen jag har frågat så har inte uträkningar stämt.

Vet inte om vi (kommunstyrelsen) lärt av vårens misstag men jag hoppas att höstens beslut blir bättre och inte behöver göras om på grund av felaktiga siffror och underlag.

Tror inte detta är unikt för Kungälv. Men vi måste våga fråga och erkänna när det blir fel. Det är då det kan bli bra beslut för medborgarna i kommunen.

 

 

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: