Politik i kubik

Enligt en genom gång vi fick av SKL, torsdagen 24/5. Så ligger vi under kostnaderna på vissa av våra verksamheter. Som exempel tar de Äldreomsorgen. Inom detta område ligger vi i Kungälv under jämförbara kommunen i kostnader. Om jag nu tolkar Alliansens inriktningsdirektiv rätt så är en av deras punkter att vi i kommunen för att klara vår verksamhets standardkostnader inte skall överstiga SKL. Om vi nu ligger under skall de då öka den sektorns budget?

När det gäller ungdomsarbetslösheten och de som har försörjningsstöd så vill alliansen att alla skall erbjudas sysselsättning eller ett arbete. Vi socialdemokrater hade detta som mål redan förra året i vår årsplan ”Kungälv kan bättre”. I den säger vi att Kungälv inte skall ha långtidsarbetslösa ungdomar. Ett mål är att Kungälvs företag och föreningar gemensamt med kommunen skall se till att få fram jobb så att ungdomarna slipper känna sig ”värdelösa” utan i stället känner självförtroende och framtidstro.

I sitt dokument skriver de att den omorganisation som verksamheten ”Trygga ungdomsmiljöer” har inneburit också borde tillämpas inom andra verksamheter. Vad innebär det rent konkret?  Den om möbleringen som har gjorts har ju inte varit helt friktions fritt, många av de anställda har haft åsikter på hur den har genomförts. De har inte känt att de fått vara med om och kring besluten. Är det ett bra sätt att behandla personalen på?  Samtidigt skriver de att de vill värna om personalen i kommunen. Får inte ihop detta resonemang.

Under ”regionala och kommunala miljömål” nämns Aalborg+10 (http://www.vasteras.se/OvrigaDokument/Kommunstyrelse/Aalborg.pdf). Detta tog vi socialdemokrater upp redan 2011 i vår årsplan.

När det gäller Vård & Äldreomsorgen vill vi 2011 i årsplanen att man skulle utreda vad ett kommunalt bolag för hemtjänstverksamheten skulle innebära. Detta tar nu också alliansen fasta på och i sitt dokument tar de upp att man skall undersöka förutsättningarna för ett kommunalt hemtjänstbolag.

De skriver att under 2013 skall de utforma en värdighetsgaranti i äldreomsorgen. Något jag verkligen ser fram mot eftersom jag nu ofta fråga sätter hur de tänker när de för fram sin äldrepolitik. Har lagts fram förslag att t.ex. Avslå alla ansökningar till ett äldreboende eter som det inte är så många som överklagar och på det sättet så sparar kommunen. Är det värdigt? Är det inte meningen att om man behöver hjälp och vill in på ett boende så skall man få den möjligheten.

Under ”landets bästa lärare skall arbeta i Kungälvs skolor” står det att kommunen i framtiden skall erbjuda F-9 skolor. Detta är en gammal socialdemokratisk motion. Tycker det är spännande att även alliansen ser möjligheterna med vår gamla motion.

När det gäller förskolan har vi socialdemokrater sedan länge haft krav på minskade grupper och glädjande nog så har även Alliansen tagit med detta i sitt inriktningsdirektiv till detaljbudget 2013 – 2015. Men de skriver på sikt och hur man kan definiera det ordet finns nog många åsikter om. Det är nu grupperna är för stora. Barnen mår inte bra av detta och personalen går på knäna. Då hjälper det inte att säga på sikt!

Under UPU (Utveckling, Planering, Uppföljning) skriver Alliansen att de för 2013 skall bland annat ”sälja lokaler som inte stämmer in i förvaltningens ordinarie verksamhetsområde …” Tänk jag visste inte att vi hade lokaler över?

Jag föreslår att man i stället för att sälja ut tittar över hur man kan effektivisera och kanske tänka om. Det finns flera tillfällen om man ser i backspegen som kommunen sålt ut lokaler/mark som man senare har behövt.

Något som hade varit bra var i fall man i Kungälv hade haft ett central lager för t.ex. Städ material. Som det är nu handlar varje område upp det de behöver och så står det material i utrymmen som man behöver till annat på enheterna. Dessutom så handlar köket till sig, städ till sig och verksamheten t.ex. Förskolan till sig. Så på en enhet kan det vara tre olika verksamheter som handlar upp förbrukningsmaterial. Tänk om man i stället hade en enhet som handlade in. Borde vara billigare och mer effektivt.

Så har vi den så kallade ”styrkedjan” där makten skall vara på kommunfullmäktige nivå men hur jag än läser i Alliansens inriktningsdirektiv till detaljbudget 2013 – 2015, så tycker jag att de centrerar allt till Kommunstyrelsen. De säger en sak men gör en annan!

Detta är bara några av de tankar som jag fick efter att ha läst deras inriktningsdirektiv till detaljbudget 2013 – 2015. Jag säger inte att jag fattat allt rätt men kan lätt konstantera att jag har massa funderingar och frågor!

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: