Ulrica Brogrens tal i Kungälv, 1 maj 2012

Kamrater, åhörare

Jag heter Ulrica Brogren och är en stolt S-kvinna, mor, förskolelärare och fritidspolitiker i Kungälvs kommun. Har suttit i kommunstyrelsen här i Kungälv sedan januari 2011. Det är inte lätt att vara kvinna och ny i politiken. Jag har lärt mig massor! I vårt samhälle finns många orättvisor och jag skall nämna några av dem här i dag.

 Barnfattigdom

Enligt Räddabarnens rapport om barnfattigdom så ökar det allt mer i vårt samhälle. Begreppet avgiftfri skola är något vi socialdemokrater vill föra fram i kampen mot barnfattigdomen. Det sägs att skolan inte skall ha avgifter utan att den är till för alla. Men tyvärr säger min erfarenhet att det inte stämmer. Ständigt tillkommer små extra utgifter. Allt ifrån att barnen skall åka på liten utflykt och man får betala bussen till att de skall ha med sig lite extra fika eller lunch när de har friluftsdagar. Man kan tycka att det bara är någon enstaka gång men har man flera barn så blir det många små tillfällen och då blir kostnaden stor. Det är väll inte så farligt, kanske ni säger men tänker vi då på dem som faktiskt redan har en ansträngd ekonomi. Och handen på hjärtat vem reser sig och erkänner att man inte har råd med busspengen, teaterbiljetten, fikat eller lunchen. Vi socialdemokrater anser att alla de aktiviteterna som görs, skall ligga på skolan och ingå i deras budget. Vi socialdemokrater säger, Fattigdom och barn hör inte ihop. Bort med avgifter i skolan!

Barnomsorg

Samhället förändras otroligt fort. Minns när mataffärerna stängde 18.00 på vardagarna, på lördag stängde den 15.00 och helt stängd under söndagen. Nu kan man ju handla från 07.00 till 22.00. Har tyvärr varit i affären vid de extrema tiderna och måste medge att det är många fler än bara jag som väljer lite udda tider. Men det borde också innebära en förändring på barnomsorgen, dit har vi inte riktigt kommit ännu. Jo vissa kommuner har nattis men kvällis och helgis förekommer inte om man inte får dispens och har dagmamma. Har faktiskt varit just en sådan dagmamma som haft barn på så kallade obekväma tider. Ett av S-kvinnors krav är att kommunerna skall erbjuda barnomsorg på alla dygnets tider och dagar. Detta för att minska den stress som uppkommer då många föräldrar inte har 7-16 jobb utan arbetar på oregelbundna tider. Enligt en rapport som kommunal gjort är det 30 % av deras medlemmar som inte kan arbeta heltid på grund av hur förskolans öppentider är!

Gruppstorlekarna i barnomsorgen

Vi socialdemokrater har också som mål att minska barngrupperna i kommunen. I de stora barngrupper kan det uppstå svåra och farliga situationer som påverkar barnen mer än vad som syns utåt. Barnen lär sig att den starke vinner och att vuxna inte alltid finns till hands när de behöver dem. Gruppstolekarna har betydelse både för verksamheten och barnens enskilda utveckling. Man skall för barnens skull undvika större grupper. För de yngre barnen bör gruppstoleken ligga på 12 stycken och de lite äldre (4-5åringarna) 15 stycken i gruppen. Tyvärr känner jag inte till någon kommun som följer detta eller som har det som mål! S-kvinnor jobbar för nationella normer när det gäller storlek på barngrupperna och personaltäthet.

På äldre dár

Äldre är inte en enhetlig grupp. Alla är unika med olika behov och drömmar. Vi Socialdemokrater tycker att äldre ska få bestämma själva över sitt liv och sin vardag, oavsett om det handlar om att jobba vidare efter 65 eller vilken typ av omsorg man väljer. Det ska finnas möjlighet att välja om man vill bo kvar i eget boende eller flytta till en annan form av boende på äldre dar. Det måste därför finnas ett varierat utbud av bostäder för äldre. Därför är vi socialdemokrater glada att vi fört fram och nu är med och genomför tryggt boende och tryggehts boende för äldre här i Kungälv kommun. Vi har också som mål att äldre par inte ska behöva flytta isär när någon av dem behöver särskilt boende i vår kommun.

Utmanarrätten

Vi är däremot inte för den så kallade utmanarrätten där företag kan utmana oss och ”driva” vår kommuns verksamhet. I Sverige är det i dag 36 kommuner som har utmanarrätten men det finns även de kommuner som valt att ta bort utmanarrätten, eftersom man sett att det kostar mer än det smakar. Vi socialdemokrater ser riskerna med att privata företag driver kommunala verksamheter. Det blir ofta en kostnadsökning då de privata aktörerna vill ha en ekonomisk vinst med verksamheterna. Som det är i dag är det kommunen som får utreda om de som utmanar har rätt till att ta över kommunens verksamhet. Det är kommunen som står för kostnaderna och om resultatet blir att det ”nya” företaget får ta över så är fortfarande kommunen ansvarig för verksamheterna och skall kontrolera att kvalitén håller. I mina ögon kan detta inte bli mer än en ökad kostnad för kommunen. Därför anser vi socialdemokrater att Kungälvs kommun skall göra som flera andra kommuner redan gjort, avskaffa utmanarrätten NU!

Alla tillsammans

Text & musik: Thorstein Bergman

Alla tillsammans, tillsammans för människans rätt. Vad vi gör är vad vi ska och bör och ingen kan stå utanför. Alla tillsammans det finns inget annat sätt. Framtiden kan verka hopplös men, det är människan som skapar den!

En värld som är mörk och som har gått i kvav som ett helt olösligt problem, och ändå är allt konsekvenserna av ett visst ekonomiskt system. Det finns ingen Ödets och Himmelens lag, det finns ingen Slumpens cynism. Människor lider var eviga dag, de lider av kapitalism.

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: