Krogarnas öppentider?

Utgifterna som staten har på grund av alkohol är större än de intäkter man får in via Systembolaget. http://aspekt.nu/2012-03-14/alkoholen samhallet/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=alkoholen-samhallet

Det är ju faktiskt en tanke som man får begrunda. 100 miljarder sägs alkoholen kosta samhället/år. Då räknar man in sjukfrånvaro, socialvård, dödsfall, förtidspensioneringar, sjukvård, mm

När man pratar alkohol så är det något som de flesta kan relatera till, alla har vi troligen både glada och minder glada minnen från fester eller andra händelser då alkoholen varit inblandad. Jag tror att det är lika dant när det gäller öppentider på krogen. Visst minns jag när man förr var ute och dansade och ljuset började blinka för nu var det dags för sista beställningen innan stängningen.

Nu är debatten livlig när det gäller alkoholtillstånden och öppentider på krogen i Kungälvs kommun. Åsikterna är många allt beroende på vilken erfarenhet och kunskap man har. Jag gick in på Kungälvs kommuns hemsida och tänkte kolla vad som gällde med det var verkligen inte lätt http://www.kungalv.se/naringsliv/Tillstand-regler-och-tillsyn/Serveringstillstand/. Det var en massa regler och kostnaderna var många beroende på om man ville ha hjälp/tillstånd eller kontroll med. Jag som medborgare kan i alla fall vara säker på att de som serverar alkohol drycker har gått igenom en mängd olika kontroller. Men då har vi det här med öppentider…

Hur länge skall krogen få ha öppet?

Personligen tycker jag det är trevligt att kunna gå ut och dansa eller ta ett glas och att det är öppet till efter midnatt är en självklarhet. Vet inte om det blir bättre med stöket på stan, om man stänger tidigare.

Enligt tidningen accent( http://www.accentmagasin.se/2011/02/sena-oppettider-pa-krogen-okar-valdet/) ökar våldet i Göteborg utomhus vid 03-04 och detta säger de är kopplat till att krogarna stänger. Ju senare det är ju mer promille i blodet. Men det finns andra studier som säger att alkoholkonsumtionen inte alls minskar bara för att man stänger krogen tidigare.

Alkoholforskaren Fredrik Spak har haft i uppdrag av Göteborgs Kommun att forska i huruvida öppettider och våld har ett samband. Av hans rapport framgår det att våldet ökar för varje timma som krogarna håller öppet. Vårt grand land Norge har löst problemet genom att alkoholservering stänger klockan två på några krogar.

Jag undrar hur Kungälv skulle  se ut utan krogarna? Eller Marstrand utan sommarnattlivet?  Jag vill ha båda kvar, men kanske är en lösning att göra som Norge att stänga baren för alkohol vid två men krogen är öppen till tre/fyra. Det är ju inte bara alkoholen man vill ha om man är ute, utan också trevligt sällskap!

 

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: