Medarbetar enkäter till vilken nytta?

I Kungälvs kommun har vi ca 3000 anställda. Då och då görs det så kallade medarbetar enkäter. Det låter ju fint, problemet är bara att det inte händer så mycket med de resultat som framkommer. Den enkäten som gjordes 2011 visade bland annat att färre var nöjda med Kungälvs kommun som arbetsgivare i jämfört från förra gången enkäten gjordes (2009). Det är synnerligen alarmerande.

Hur kommer det sig?

Vad är det som gjort att fler är missnöjda?

Kan vi vända trenden med den nedåtgående kurvan?

Vidare konstateras att Kungälvs kommun i jämförelse med riksgenomsnittet nu ligger under genomsnittet av nöjdhet jämfört med

  • Alla Sveriges kommun och landstingsanställda
  • Alla anställda i storstadsområden
  • Alla Sveriges anställda

Vi socialdemokrater jobbar för att alla som arbetar i kommunen skall ha rätt till heltid. Vi tror att det kan höja livskvaliten då man kan försörja sig på sitt jobb och inte behöva oroa sig för ekonomin. Kommunens personalpolitik måste vara tydlig och man skall som anställd inom kommunen känna sig stolt över att man arbeta i Kungälvs kommun. Som anställd skall man ha rätt till arbestkläder, friskvård, bra lokaler och en stödjande chef, mm.

I årsredovisningen för kommunen står att ”Under de kommande åren kommer ett stort antal medarbetare gå i pension.” Personalens medelålder i kommunen är 45.4 år. Beroende på hur man räknar pensionsålder så kommer det behövas ny personal allt eftersom för att täcka behovet. Kommunen har flera idéer hur man skall locka unga att välja kommunen som arbetsgivare, men jag tror inte det räcker. Unga i dag vill ha heltider en bra arbestmiljö, friskvård och en bra löneutveckling. Dessutom vill man kunna bo bra och ha förskola, skola till barnen. Inom de områdena ligger just nu kommunen efter och det ser inte vidare ljust ut om man ser på de närmaste åren.  Kommunen går back och vågar inte satsa. Hur skall man kunna gå framåt om man bara tittar bakåt?

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: