Som politiker har jag tyvärr varit med och tagit felaktiga beslut… :(

Ibland blir jag oerhört rädd att jag som politiker i vet så otroligt lite om de konsekvenser som de beslut jag är delaktig i  innebär för den enskilda individen i kommunen. Jag läser de handlingar jag får och frågar när jag inte förstår men det verkar inte räcka. Handlingarna är skrivna av tjänstemännen som i sin tur går på det som den ledande majoriteten säger. Så jag kan inte säga att det är tjänstemännens fel att jag troligen har varit med och fattat detta oerhört kränkande och knasiga beslut.

Ibland är det så att man vaknar upp när man själv blir drabbad eller känner någon som blir drabbad och så är det nu i mitt fall av uppvaknande.

Jag har fått inblick i avgiftssystemet som kommunen använder när en person har fått flytta till ett demensboende. Att överhuvudtaget få plats på boendet var en kamp men till slut fanns en plats och beslut till underlag att få bo kvar togs. Att det skulle kosta något förstod alla inblandade (nästan alla) MEN att kommunen tar ut en hyra på 4400 kr för 25-30 kvadratmeter hade vi ingen aning om. Att man sedan la till avgift för el, mat, omsorg och hygienartiklar så den totala summan innan avdrag blir över 10000 kr/månad, det förstod ingen av de inblandade.

I pappren som man fick från kommunen stod kostnaderna om omsorgs och kost men inte en rad om att man skulle betala hyra på 4500 kr/månad. I rummet får man plats med en säng ett litet bord och en liten soffa. Det finns två kokplattor och en diskho, ett litet kylskåp och några skåp att sätta porslin i. Det finns en garderob att hänga kläder i och ett skåp med hyllor. Det finns även ett så kallat städskåp. På toan finns toalett, handfat och dusch. Detta tar Kungälvs kommun 4500 kr/månad + el

Avgifterna som kommunen går ut med är: service och omsorgsavgift 2044 kr, kostavgift 3271 kr, baspaket 110 kr (totalt: 5424 kr/månad = 65088 kr/år) Dessa avgifter betalar man i efterskott medan den så kallade hyran skall betalas i förskott. Det innebär att när du flyttar in blir kostnaden STOR.

I vårt fall skickade man fakturorna till boendet ett boende som är till för dementa. Jag undrar stilla vem som är dement och fått plats på ett boende klarar av att betala fakturor? I vårt fall finns anhörig som var lite extra påstridig och efter två månader kom det fram att det på boendet låg en HÖG med post där bland kommunens fakturor. Det blev en dyr månad för den anhöriga. I detta fall blev summan på fakturor till kommunen på över 23000 kr ! INTE OKEJ anser jag som tyvärr är en av de politiker som i min enfald har varit med att ta beslut om en del kostnaderna

På boendet finns 15 lägenheter så bara på detta boende får kommunen in över 67500 kr/månad. Jag undrar stilla vad kostnaderna är för drift och underhåll på detta boende är/månad.

Vad jag vet är att personerna som bor på boendet har jobbat hela sitt liv och betalat skatt på sin inkomst. Jag vet också att man kan få avdrag på kostnaderna på boendet beroende på vilken inkomst man har MEN det är också så att det som blir kvar efter att den boende betalt avgiften till kommunen skall räka till mediciner, läkarbesök, att få klippa sig lite då och då, klädinköp, mm.

Självklart anser jag att man skall betala för sig MEN Kungälvs kommun måste redan från början redovisa vad kostnaden blir för den som flyttar in och dess anhöriga. Jag anser även att vi som är politiker behöver få rätt underlag till det vi beslutar om. Är övertygad om att hade dessa summor jag redogör för här kommit fram i beslutet hade troligen beslutet blivit något helt annat.

Mitt förslag är:

  • se över ”hyran”
  • se över den totala kostnaderna som kan bli för den boende
  • se över den informationen som går ut om kostnader
  • se över när kostnaderna skall betalas (i förskott/efterskott)
  • se över vart fakturan går så att ”rätt” person får den (så att fakturan blir betald i tid)

Så kära Kungälvs kommuns politiker här är en fråga som ni behöver se över och göra om så att det blir rätt.

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: