A, B, C vilket lag är du med i?

Lärarlönelyftet 2016/17 i Kungälvs kommun

För någon vecka sedan fick alla inom förskola/skola oktobers informationsbrev från sektor skola i Kungälvs kommun. Det handlade i helhet om det så kallade lönelyftet som staten är med och finansierar. Det är ett statsbidrag från staten för att öka lärarstatusen. Dock skall man komma ihåg att det just nu bara är ett ettårigt bidrag.

Kungälvs kommuns bidrag från staten blev 13,5 mkr som skall delas ut på 316 årsarbetare. Eftersom det arbetar betydligt fler inom denna sektor i Kungälvs kommun (813st enligt löneöversynen 2015 april) har man valt att prioritera vissa grupper eller om man väljer, valt bort vissa yrkesgrupper.

Hade man däremot valt att ta med alla så hade vi som arbetar inom de prioriterade yrkeskategorierna fått ca 1000 kronor extra i månaden! Detta val är enligt kommunens tolkning inte möjligt?

Grupperna som man denna gång valt att prioritera i Kungälvs kommun är legitimerad lärare, legitimerad förskollärare, fritidspedagog eller motsvarande, med relevant högskoleutbildning, som arbetar i fritidshem (citat från informationsbrevet).

Förutom dessa grupper kommer även prioriteringen särskilt svårrekryterade grupper.

Det blir inte lätt för de olika rektorerna att se över vilka i deras organisation som blir de som gynnas av den tillfälliga lönehöjningen.

Jag hoppas verkligen att alla får ett skriftligt besked om orsak varför eller varför inte man blir en av de utvalda. Undrar faktiskt över hur man skall vara för att få del av kakan av lönelyftet. Är också oerhört nyfiken på hur rektorerna anser att de kan göra en rättvis bedömning för det är ju inte speciellt ofta de är ute på avdelningen eller klassrummen. Eller är det de som är på ”god fot” med rektorn som blir gynnade?

Tyvärr verkar det som om det centralt från kommunen redan har förändrat prioriteringen som informationsbrevet i första skedet gav. När jag försöker få reda på vad som gäller är det ingen som säger sig veta utan alla skyller från sig och meddelar att de inget vet…?

Har under dagen pratat med flera olika tjänstemän, politiker och fackliga och alla har olika förklaringar. Så summan utav flera timmars telefon prat är att ingen vet eller vill svara, för det är så känsligt. Facket hänvisar till samverkansprotokollet som inte finns att hitta eller är tillgängligt.

Som jag ser det utvecklas just nu inom läraryrkena ett A-lag (de som blev förstelärare
och fick ett påslag på lönen med 5000: -), B-lag de som får ta del av det statliga lönelyftet och sist men inte minst C-laget som prioriteras bort av kommunen. Det skall tilläggas att det är även möjligt att de som är förstelärare får ta del av det statliga lönelyftet vilket gör att löneskillnaderna från högsta till lägsta ökar betydligt mer.

Som sagt jag ser fram mot redovisningen av vilka yrkesgrupper som blev gynnade och hur många av varje yrkesgrupp som fick ta del av det statliga lärarlönelyftet. Det är också intressant att se hur många av kommunens förstelärare som för del av de statliga pengarna även denna gång.

Ulrica Lärare

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

2 reaktioner till “A, B, C vilket lag är du med i?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: