2015 års tillgänglighetsdiplom

För tredje året i rad har S-kvinnor i Kungälv delat ut tillgänglighetsdiplom. Det känns fantastiskt roligt att vi i år sluter cirkeln och faktiskt ger diplomet till den person som fick oss uppmärksamma tillgänglighetspris.

Det var i februari 2013 som vi S-kvinnor tog beslutet att följa upp en motion som personen i fråga hade skrivit (dnr.KS2011/1466) och som kommunfullmäktige avslog. Motionen gällde att kommunen skulle inrätta ett tillgänglighetspris till den butik som hade tanken om att vara tillgänglig för alla i Kungälvs kommun.

Processed with MoldivÅrets tillgänglighetsdiplom går till Kjell Svanström och motiveringen är att han under många år har arbetat ihärdigt med tillgänglighet för alla i Kungälvs kommun.

Kjell Svanström började i politiken redan 1977 och har sedan dess aktivt arbetat med frågor rörande tillgänglighet för alla. Han har haft kunskap om lagar och regler och varit fast i beslutet att alla måste få möjlighet att komma fram i Kungälv på våra gator eller kunna komma in i affärer eller besöka Kungälvs kommuns lokaler. Kjell sitter i dag med i miljö och byggnadsnämnden där han är ett stort stöd för andra förtroendevalda politiker.

Kjell har egen erfarenhet av att redan som ung när han gick på realskolan inte ha möjlighet att gå i vanlig skola på grund av hans funktionshinder. Han berättade att han på nåder fick läsa hemifrån genom så kallade brevstudier.  Den känslan att inte kunna eller få vara som alla andra på grund av att han inte kunde ta sig in på skolan och gå mellan salarna i trappor upp och ner har fått honom att kämpa för alla andra funktionshindrade i samhället.

Han har otaliga berättelser om hur fel det kan bli när man bygger och inte tänker efter innan. Han ger oss åhörare många tankar och när han säger okunnighet fritar ingen från ansvar, förstår jag hur mycket arbete han lagt ner under alla år. Han säger också att det inte behöver kosta mer om man gör rätt från början utan det är en socialekonomisk vinst, då får alla möjlighet och lika rättigheter. Det handlar om människors lika värde och möjlighet till ett liv.

Under alla sina politiska år har Kjell kryddat sina inlägg med egenhändigt fyndigt skrivna sång texter i Karl Gerharld stil.

Tack Kjell för att du är du!

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: