Specialmat för vem?

Oj, oj, oj, oj, hur ska det gå?

Oj, oj, oj, oj, varför är det så?

Ibland (tja, nästan alltid) hänger inte blanketterna och de som arbetar med dem med i verkligheten. Det upptäckte jag i dag när vi satt och snackade på rasten. Det visade sig att många av oss hade barn med specialkost på grund av olika orsaker. Vi alla behandlades olika av personalen (skolsköterskor och måltidspersonal) på skolorna. Någon behövde läkarintyg någon inte och någon fick inte anpassad mat trotts läkarintyg.

Jag reagerade direkt och funderade på varför barnen och föräldrar behandlas olika? Att man går på olika skolor och att all personal inte hängt med i förändringarna må så vara. Men i ett av fallen går eleverna på samma skola, men ändå är det olika regler på intyg från läkaren eller inte.

Så här står det på Kungälvkommuns blanketer för special mat:

 … Inom förskolan lämnas den ifyllda blanketten till personalen i förskolan. För skolan (förskoleklass-gymnasium) gäller att vid medicinsk/sjukdomsrelaterad specialkost, lämnas ifylld blankett till skolhälsovården och skall vid förfrågan från SHV/rektor, kunna styrkas med intyg från läkare, dietist eller medicinsk ansvarig personal. I de fall specialkost önskas av etiska/religiösa skäl lämnas ifylld blankett till skolans rektor. Anmälan skall förnyas inför varje höststart. Vid utebliven anmälan tolkas detta som att barnet/eleven äter normalkost igen.(hämtat 2/10 2014 http://www.kungalv.se/upload/Blanketter/BarnOchUtbildning/Allm%C3%A4nna%20blanketter%20-%20Skola/Specialkost.pdf)

Det är även så att sedan några år tillbaka kostar ett läkarintyg mellan 200-400 kronor att få. Argumentet är att detta är något läkarna inte behöver skriva ut utan det är bara något föräldrarna önskar för att ha till skolan, mm. Det innebär att om du är förälder till ett barn med allergi får du betala en extra avgift för att få ett läkarintyg så att ditt barn får mat i skolan!

Skolan skall vara avgiftfri för alla barn! Varför lägger man på en straffavgift för de barn som redan har det jobbigt med sin allergi?

Jag undrar även hur det kan vara möjligt att man inte behandlar alla lika oavsett man har allergi eller inte kan äta viss mat på grund av etiska eller religiösa skäl.

Det är inte roligt att ha allergier, det är inte roligt att få special mat och vara annorlunda jämfört med klasskompisarna. Att inte alltid få bulle, eller annan fika som ibland inträffar under skoltid.

Att vara tvungen att äta special mat är inte första valet om du skulle fråga alla dessa barn som måste äta annat på grund av sina allergier.

Förutom detta finns det en aspekt till vad händer med det barnen vars föräldrar inte har råd att begära ut ett läkarintyg?

Den svenska skolan skall vara avgiftfri den skall vara till för alla och framför allt till för alla. Ta bort avgifterna på läkarintyg för barn eller ta bort kommunens krav på läkarintyg för specialkost.

Tänk tanken att de som sitter i rullstol måste lämna in ett läkarintyg för att få använda handikapstoaletten eller hissen? Den tanken är ju befängd eller hur?

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: