Körkort en klassfråga

Nu är det valtider och löften strömmar ut från de olika partierna. Det är svårt att veta vad man kan tro på och vad som faktiskt är ”valfjäsk”. Det jag främst har märkt hittills är att allt beror på vilken grund man står på ideologiskt för att attraheras av de olika förslagen.

Jag som socialdemokrat har svårt för när andra partier nervärderar förslag som kommer. Är övertygad om att hade deras parti lagt förslaget så hade de tyckt att det var en superide.

Socialdemokraterna som för tillfället är ett oppositionsparti har som mål att visa att vi kan leda Sverige bättre än vad alliansen gjort hittills. Något som i och för sig inte kan vara svårt att leva upp till om man ser och kommer ihåg alla försämringarna som varit under de gångna åren.

Tyvärr så glöms försämringarna ofta bort, vilket medför att många röstar på samma parti som förra gången.

Sedan finns det här med att trixa med siffror och på det sättet spegla sanningen lite som man själv vill. I tidningen SvD -opinion (http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/moderater-forvranger-statistik-och fakta_3693626.svd?utm_source=sharing&utm_medium=clipboard&utm_campaign=20140811) visar man på hur man med siffror och statistik kan trixa. Mycket intressant och läsvärd artikel.

Men så i dag läste jag ett nytt förslag från Socialdemokraterna (http://www.socialdemokraterna.se/Pressrum/nyheter/Nytt-forslag-Studielan-till-korkort/) om hur man kan hjälpa ungdomar med att få möjlighet att ha råd till att ta körkort.

Att ta körkort kostar i dag mellan 15000: – och 20000: – (uppgifter hämtade från http://www.korkortsportalen.se/lattlast/Vad-kostar-ett-korkort/ + http://www.bossestrafikskola.se/). Det är en stor kostnad som många ungdomar inte har råd med. Att då få möjlighet att ta ett förmånligt lån för att ta körkort är ju helt fantastiskt. Det finns fakta uppgifter som säger att 6 av 10 arbetsgivare kräver att man har minst B-körkort. Det är alltså en förutsättning för att få jobb att ha körkort och har man då inte råd eftersom man inget jobb har, så hamnar man ju i moment 22.

På facebook har det i dag haglat komentarer både positiva och negativa om förslaget. Där syns tydligt skillnader i vad man har för bakgrund och erfarenheter. En ledande moderat i Kungälv skriver att förslaget är bara för de elever som ”lyckas” i skolan. Han skriver Förslaget andas att de som inte blir godkända bara är lata och omotiverade. Jag personligen ser inte denna koppling utan tror att det är hans egna tankar och värderingar som kommer fram.

Något som herr Moderat missat är att hans eget parti säger samma sak som oss Socialdemokrater. Redan 2012 hade Anton Abele, 20, Stockholm. Riksdagsledamot (M) inne en debattartikel i Aftonbladet (http://www.aftonbladet.se/debatt/article15692172.ab) i ämnet körkort och finansiering. Men som sagt nu när vi Socialdemokrater lägger fram förslaget tycker han inte att det är bra, tala om att vända kappan efter vinden!

Jag tänker så som så att vissa ränder går aldrig ur MEN den ekonomiska situationen som man har i en familj skall inte påverka om ungdomen kan ta körkort och få möjlighet till ett jobb. Det skall inte hänga på om man har föräldrar som har råd att betala körkortet för ungdomen. Klass-samhället skall vi lägga bakom oss och gå in i ett samhälle där alla skall ha möjlighet till utbildning och jobb! Det måste till en förändring och ett medel är att gå och rösta 14 september så att vi får en ny regering som tror på allas möjligheter och lika värde!!!

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

2 reaktioner till “Körkort en klassfråga

  1. Jag fick ner kostnaderna för mitt körkort genom att a) läsa teoridelen själv, b) öva bilkörning med anhörig först c) välja billigaste körskola. Varför skulle inte dagens ungdomar klara det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: