Vi måste våga se och ingripa i tid!

Hedersmord är ett svårt ord och man kan tyda det på olika sätt. Det som är helt säkert är att alla förklaringar är skrämmande och är man inte mitt i den kulturens sanning har man förmodligen svårt att tro att något sådant kan vara sant och möjligt. Man kan hitta mycket bra information på GAPF http://gapf.se/rapporter-och-statistik/

Hedersmord kan också kallas skammord. Det är ett planerat mord på en familjemedlem/släkting. De/den som utför mordet tycker att de har rätt att göra det och skyller på så kallade ”heder”. Offret har på något sätt förnedrat/dragit skam över familjen eller släkten. Enligt FN:s befolkningsfond (UNFPA) finns beräkningar på att 5000 offer årligen faller under hedersmord/skammord. Det finns troligen ett stort mörkental.

Vad vi vet i dag är att vi i Sverige har ett ökat antal hedersmord/skammord och det beror främst på att vi haft några uppmärksamma fall. Vilket har gjort att vi fått kunskap om att det förekommer.

Det finns ett nytt begrepp ”balkongflickor”. Det innebär att flickan tar sitt eget liv under hot. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/53988?programid=1316

Jag har nyligen läst boken Abbas hjärta av: Sigrid Edsenius I denna bok får jag en allsidig redogörelse över hur fallet om hedermordet på Abbas. Boken handlar om en kille som blir kär i fel tjej och på grund av så kallade heder blir torterad och dödad.

Boken är så skrämmande att jag inte kan läsa den innan jag skall lägga mig för då får jag hemska mardrömmar. Författaren förklarar hur det inträffade och tar historien utifrån olika perspektiv beroende på vilken person som berättar.

Jag som inte har kommit i kontakt med detta begrepp i verkliga livet förutom att man läst och hört på nyheter förfasar mig över hur man kan göra så ont mot en annan människa dessutom en familjemedlem.

Jag förstår inte hur man kan skada någon av eget kött och blod. Det mest naturliga borde vara att försvara och hjälpa. Men jag förstår att det går mycket djupare än så. Ofta skylls på religionen och att den skall tillåta detta fasanfulla brott. Islam hänvisar till koranen och att den skriften vägleder. Men allt beror på hur man tolkar och personligen tror jag inte att någon GUD eller PROFET skulle föredra att man dödar. Det är bara en efter konstruktion och beror enbart på att man vill ha makt över andra människor.

När det gäller hedersmord, skammord eller balkongflickor är det uteslutande en maktfaktor för att begränsa en annan människas egna val och frihet.  Vi måste vara medvetna om och hjälpa de som hamnar som offer i sådana kulturer innan det är för sent.

Detta MÅSTE vi i vårt samhälle prioritera. Kommunerna behöver kunskap och resurser så att de som behöver och känner sig hotade kan få hjälp. I de böcker jag läst i ämnet återkommer ständigt att personal runtomkring offren inte har förstått hotbilden eller inte vetat hur det skall handla för att hjälpa. Det borde finnas en handlingsplan i varje kommun så att den personal som kommer i kontakt med en trolig hotbild vet hur den skall handla.

Kungälvs kommun tog fram en handlingsplan för ”våld i nära relationer 2012” http://www.kungalv.se/upload/Dokument/Styrdokument/Handlingsplan_V%C3%A5ld_i_n%C3%A4ra_relationer_2012_Kung%C3%A4lv.pdf Det är en ”fin” text men för att något skall fungera måste det finnas ute i verksamheterna och vara känd av personal. Där är vi inte ännu.

Ämnet måste diskuteras, vi måste våga ta ställning så att en förändring kan bli möjlig. Det är tillsammans vi gör skillnad!

Jag är medlem i Socialdemokraternas kvinnoförbund och vi kämpar för kvinnors rätt att leva sitt liv, att göra egna val och vara fria http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/S-kvinnor/S-kvinnor/Var-politik/Var-politik-A-O/Manskliga-rattigheter/.

Andra tips på länkar i ämnet:

http://www.expressen.se/kvp/mordet-pa-maria—det-har-ar-ett-hedersmord/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14541130.ab

http://fragaimamen.se/vad-sager-islam-om-hedersmord/

 

 

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: