Tiggeri, är det en social rättighet eller ett socialt förfall?

Det är med sorg i hjärtat jag går från Maxi i Kungälv. På vägen in mötte jag en av alla tiggare som cirkulerar just nu i centrala Kungälv.

Han sitter på samma plats som vanligt. Alltid lika glad och tittar på mig när jag kommer och går. Han nickar och ser bedjande ut. Jag säger hej som vanligt men går bara förbi. På vägen ut ser jag honom igen och jag tänker på hur bra jag har det, undrar hur det kommer sig att han dag ut och dag in sitter där utanför Maxi. Hur kan vi i vårt samhälle tillåta detta? Skall man verkligen behöva sitta och tigga för sitt uppehälle, för att få mat och tak över huvudet? Är det detta samhälle vi vill ha?

När jag var liten åkte jag på semester med min mamma och pappa. Vi åkte till Grekland. Jag var inte gammal men jag vet att jag reagerade på alla som satt och tiggde på gatorna. För mig som kom från Sverige var det en främmande syn. Mina föräldrar förklarade att dessa människor inte hade jobb och var tvungna att tigga för att klar livet. Jag tyckte det var så hemskt, och frågade min mamma om vi skulle få det så i Sverige? Nä, svarade min mamma, det får vi inte för vi har ett socialt nätverk som gör att människor inte skall hamna i en sådan situation.

Nu nästan 30 år senare har vi det så på våra gator som de hade där. Hur har det kunnat bli så i vårt välbärgade land?! Hur har vi kunnat gå med på att människor får falla utanför systemet och bli tvungna att tigga för att kunna leva?

1847 kom en lag i Sverige om förbud att tigga. Den fanns kvar ända till 1964 då den togs bort eftersom man inte ansåg att den behövdes, då det inte förekom tiggeri längre. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Tiggeri) Nu diskuteras det allt mer om denna lag skall återtas eftersom det är ett växande problem. Man pratar också om att tiggeriet är organiserat och att de som tigger arbetar åt ”maffian” som tar allt de får in. Frågan jag ställer mig är om de som ligger där på marken och tigger får in sådana summor så att det är värt besväret för organiserad brottslighet.

Bo Rothstein skriver i ett debatt inlägg i DN att han tycker man skall förbjuda folk att ge gåvor/pengar till de som tigger ”Jag är övertygad om att ett förbud mot att ge till gatutiggare skulle sända en viktig signal om de allvarliga underliggande problem som denna verksamhet grundar sig på och därmed tvinga fram mera omfattande strukturella stödinsatser för att verksamt bistå denna utsatta grupp” (http://www.dn.se/debatt/darfor-bor-vi-gora-det-forbjudet-att-ge-till-tiggare/)

Han menar att, ger man inga pengar så finns det ingen anledning att tigga, utan det måste då skapas andra förutsättningar så att man kan leva ett drägligt liv. Ger man däremot pengar/gåvor så understöder man systemet vilket gör att det kan fortskida.

socialchefen Anna Johansson tror inte att det är en lösning att vi i Sverige har en sådan lag utan hon säger att en reform borde ske på EU-nivå för att få kraft (http://www.expressen.se/nyheter/professor-forbjud-att-ge-pengar-till-tiggare/)

I FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna står att människor skall behandlas väl i alla länder i hela världen. Sverige har skrivit under förklaringen om mänskliga rättigheter.(http://www.regeringen.se/content/1/c6/08/56/02/6890d638.pdf) Det är dags att vi i Sverige följer det vi skrivit under för det är inte värdigt att behöva tigga för att få mat eller tak över huvudet.

Det finns ingen enkel lösning på tiggeriet men ett vore nog att se över vårt sociala nätverk och våga göra förändringar så att alla som lever i Sverige får ett drägligt liv. Ja, jag vet att många av tiggarna sägs komma från andra närliggande fattiga länder. Men då får vi väll se till att även dessa kan få det bra om det väljer att komma till oss. Att de får möjlighet till jobb och bostad, ett liv att leva. Vi gjorde ett val att gå med i EU och får nu ta de konsekvenser som det innebär.

Det finns nog få politiker som vågar ge svar på denna fråga men enligt socialdemokraterna har alla människor samma värde och då även lika rättigheter. Det är något som genomsyrar vår politik och det ansvar som skulle tas om det blir ett makt skifte vid valet september 2014. Allt förändras inte över en natt men det kan gå åt rätt riktning.

Detta är ett bevis på att det är DU och JAG som gör skillnaden. Det är den politiken som vi röstar fram som sätter tum avtryck på hur vårt samhälle formas.

 

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

En tanke på “Tiggeri, är det en social rättighet eller ett socialt förfall?

  1. Hej!
    Vilket klokt inlägg! Vi har anordnat en marknad för att dessa skallade tiggare skall kunna komma upp från marken i samma nivå som oss och på så sätt kunna tjäna istället för att tigga pengar!
    Tänkte att det kanske kunde vara intressant då du verkar så engagerad!:)

    Mvh!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: