Allas röster räknas, din röst gör skillnad!

Det är 2013 och i morgon 15 september är det kyrkoval, din röst gör skillnad!

I Kungälv finns det olika val att göra. Vi socialdemokrater anser att alla är lika värda och har samma rätt och möjligheter. Tyvärr finns det nomineringsgrupper i Kungälv som inte tycker detta utan särskiljer på om du är kvinna eller man.

Som man anser de att du har en högre rang/status. För endast som man kan du bli präst och föra församlingens talan.

Vi lever i ett modernt samhälle men trotts det anser en av nomineringsgrupperna att det är skillnad på oss en skillnad som ligger utöver vårt kön.

 Du som röstar i kyrkovalet har makten i din hand. Du gör skillnad med din röst!

Jag är uppriktigt förvånad när jag nås av Tord Nordbloms kommentarer på sin öppna facebook sida. Tord är präst i Ytterbyförsamling i Kungälvs kommun. Han står även på nomineringsgruppens ”Frimodig kyrkas” lista. Citat är hämtat därifrån:

 ”Kan det bli värre? Nu får nog SD hjälp av S i kyrkovalet !! Idag när vi var på ICA och handlade stod det en man utanför affären och delade ut valmaterial för sossarna. Han uppmanade ivrigt alla att gå och rösta i kyrkovalet. Jag gick fram till honom och undrade stillsamt om han var intresserad av kyrkan. Jag kände ju inte igen honom trots att jag är präst i församlingen. Döm om min förvåning när han då svarade ”Nej, jag går aldrig i kyrkan. Jag är muslim” ”Tycker du då inte att det är lite märkligt att du som muslim står här och uppmanar folk att rösta i kyrkovalet om du inte själv ens är intresserad av den kristna kyrkan” Det tyckte han inte, han var ju engagerad i S. Alla som känner mig, vet att jag inte har något emot muslimer. Jag har tagit strid för att skydda många av dem från orättfärdig behandling i det här landet. Men när muslimer, som inte är medlemmar i Svenska kyrkan, står och delar ut valinformation och uppmanar folk att rösta på S i kyrkovalet, då förstår jag mycket väl att folk blir arga – och i ren protest kanske lägger sin röst på SD i stället. Vi måste få ett slut på det partipolitiska gisslet i Svenska kyrkan. Rösta Frimodigt.” (Tord Nordblom 7/9-13)

Om man dessutom har läst lite om nomineringsgruppen som jag gjort blir jag uppriktigt rädd. Att vi har präster som inte riktigt hänger med i samhället, det vet vi ju, men att de så oförstående skriver i sociala medier och samtidigt faktiskt arbetar i kyrkan som säger att alla människor är lika värda så undrar jag uppriktigt hur han kan ha sin anställning kvar!

Ja jag vet att jag nu ”hänger ut” honom men tycker att det är viktigt att andra församlingsbor och medlemar i kyrkan får reda på hur han beter sig.

Tord har uppenbart problem att hålla isär vissa begrepp. Han tror att bara för att det står en kille som delar ut information om socialdemokraternas nomineringsgrupp och att killen är muslim så kommer vanliga kristna rösta på SD i protest.

För det första förstår jag inte hur man kan ”se” om någon är muslim, kristen, jude, mm. Det måste föregå med att man aktivt pratat med personen. Precis så som Tord faktiskt gjorde.

Sedan kommer min andra fundering är verkligen Tords församling så liten att han känner alla sina medlemmar?

Vad är bäst att få medlemar i Svenska kyrkan att gå att rösta eller inte bry sig? Vi Socialdemokrater står för allas lika värde och hjälps åt när det gäller att få fram vårt budskap.

Tord skriver att han minsann inte är emot muslimer men samtidigt blir han arg när han möter denna kille som delar ut information om kyrkovalet. Jag får det inte att gå ihop.  Vi ser en fara i att det finns människor som vill göra skillnad på andra beroende på kön, ålder, religion eller sexualitet. Det står vi för. Jag undrar vad står du för Tord?

När jag ändå är inne på ämnet så finns det nomineringsgrupper som anser att vi inte skall ha kvinnliga präster och det finns präster som vägrar arbeta tillsammans med en kvinnlig präst. När jag ställt frågan om varför till dem så är svaret att män är ämnade till de högre ämbeten som finns i kyrkan. Kvinnor hör inte hemma där!

Jag som läst genusfrågor undrar givetvis vad skillnaden finns om man bortser från könet. Jag får tyvärr inget svar och när jag säger att om jag i stället byter kön, är det då okej för mig att bli präst. Jag får ett skratt tillbaka och får höra att det går ju inte, det måste jag förstå.

Jag inser att vi står i två olika världar och har svårt att mötas 😦

Jag fick också under denna diskussion reda på att det är församlingen som inte vill ha kvinnliga präster och att man i så fall utesluter så många om man skulle anställa en kvinnlig präst. Jag sa att jag har svårt att gå i kyrkan nu när jag förstår att så många av Kungälvs församlingens präster är emot kvinnliga präster, alltså utesluts jag, eller?

Förutom detta med kvinnligt och manligt så finns det också präster i kyrkan som vägrar viga samkönade par. Vilket jag också tycker är otroligt konstigt eftersom det är bestämt att kyrkan skall göra detta.

Hur skulle det se ut i mitt jobb som lärare om jag vägrade ha gymnastik för att jag tycker det är fel att barn ska röra på sig? (detta exempel är helt påhittat) Jag vet att jag då inte skulle kunna ha kvar mitt jobb, men tydligen är det inte under samma förutsättningar vi har jobb, jag som lärare och Tord som präst.

Jag är socialdemokrat och tror på allas lika värde, din röst gör skillnad!

 

 

 

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: