Alla har rätt till en kostnadsfri grundskola!

2013-05-10 15.39.32I veckan fick min dotter med en lapp hem från Thorildskolan. Det handlar om en övernattnings utflykt som eleverna i 7:an skall göra. Syftet sägs vara att ”klasserna skall få möjlighet att lära känna varandra lite bättre och göra en trevlig avslutning på terminen.”

På informationslappen finns ingen underteckning av någon ansvarig och inget telefonnummer som man kan ringa om man som förälder har frågor. Övernattningen ses som obligatorisk för det finns inget svarsalternativ att man inte skall med. Men däremot finns förfrågan om att man som förälder kan köra för att lämna/hämta och om eleven får åka i en annan bil.

Man kommer att åka efter lunchen och man är tillbaka dagen efter vid 12 tiden (jag utläser att dag två är utan lunch inräknat). Onsdagen är eleverna helt lediga?

För detta kommer vi att behöva ta ut en kostnad på 200kr/elev.”

Nu undrar jag vad är det som kostar? Eleverna sparar in två luncher vilket man lätt kan förflytta och ta med sig på övernattningen (middag, kvällsmacka & frukost). Att stugorna kostar förstår jag men visst är det en kostnad som bör gå på skolans budget?

Om aktiviteten skulle vara frivillig kan jag acceptera att man tar ut en kostnad MEN detta är en obligatorisk aktivitet och den svenska skolan SKALL vara avgiftfri!

På skolverkets hemsida finns riktlinjer för hur avgifter i skolan bör gå till (http://www.skolverket.se/lagar-och-regler/juridisk-vagledning/avgifter-i-skolan-1.169818).

Jag har hittat riktlinjer som gäller grundskolan och utflykter (http://www.skolinspektionen.se/Documents/vagledning/infoblad-avgifter.pdf).

Kostnader för måltider under studieresaKostnaden kan variera utifrån vilken mat eleverna får på resan, men eleverna ska aldrig behöva betala mer än självkostnadspris till skolanOm skolan inte följer reglerna Det är alvarligt när de som ansvarar för skolorna, huvudmännen, inte följer de regler som finns om avgifter i skolan

För det första är denna utflykt ingen studieresa så dessa riktlinjer gäller inte MEN om så skulle vara fallet så är 200: – för middag, kvällsmacka och frukost en hög kostnad!

I socialdemokraternas årsplan för Kungälvs kommun 2013 (http://www.kungalv.se/upload/Bloggar/Dokument/s_arsplan.pdf) står det: Skolan skall vara avgiftfri. … Därför skall det avsättas medel för att ta bort de synliga avgifterna i skolan så som exempelvis matsäck vid utflykter, frukt, biobesök, klassresa och precenter till lärarna (100kr barn/läsår).

Jag vet också att det finns fler partier som ställer sig bakom en avgiftfri skola i kommunen men hittar inte deras årsplaner 😦

Jag har funderat mycket över att inte ta denna kamp, att betala och skita i min övertygelse om att all grundskola skall vara kostnadsfri. Dels på grund av att min dotter kommer få stå emellan och det är ju inte hennes fel att skolan gör så här. Men jag tänker då på alla de som faktiskt inte har råd och som kommer sjukanmäla sitt barn dessa dagar. För vem vill erkänna att 200 kronor är för mycket att betala? Vem vill stå med skammen och erkänna att sin ekonomi är så skral?

Nä, det här är en viktig kamp och en kamp som kan göra skillnad. Alla har rätt till utbildning i grundskolan. Alla har rätt till en kostnadsfri grundskola!

 

 

 

 

 

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

5 reaktioner till “Alla har rätt till en kostnadsfri grundskola!

  1. Det finns familjer på Torildskolan som inte klarar en extra avgift på 200 kr! Anmälan till Skolinspektionen skulle vara intressant.

  2. Jag vet inte var du bor ”mille” men i Kungälvs kommun ökar försörjningsstödet varje månad. Det är fakta och ingen fantasi. Det är också fakta att flera av de elever som går på Thorildskolan kommer från bostadsområdena runt omkring skolan. Där bland annat bostadsområdet Komarken är ett bland dem. Komarken är ett miljonprogram som byggdes på 50-60-talet och i dag förekommer många sociala problem i detta område. Det är ett av de områden som kommunen försöker satsa på när det gäller ungdomar som har det svårt.
   Jag vet flera familjer som tycker att tvåhundra är mycket pengar men som tyvärr inte skulle erkänna det. Sedan beror det också på hur man tolkar ordet fattiga barn, vilket jag misstänker att du och jag har olika perspektiv på.
   Jag vet barn som inte har med sig schampo/tvål på gympan för att de inte har pengarna till det. Jag vet barn som inte har med sig en frukt till skolan för att det inte ingår i familjens matbudget. Jag vet barn som fortfarande, trotts att det nu är över 20 grader på dagarna fortfarande går i vinter jacka och vinter skor för att familjens budget inte räcker till att köpa sommar jackan/skorna.
   Jag vet att det finns familjer som faktiskt inte har de två hundra kronorna som 7:ans utflykt kostar!

 1. Att partierna inte har årsplaner är inte konstigt eftersom en årsplan är förvaltningens svar på de budgetriktlinjer som politiken anger, att S har en årsplan = förvaltning är dock lite konstigt … UP har budgetriktlinjer vilket flera andra partierockså har men alldeles oavsett detta så har du helt rätt, vi har beslut på att skolan skall vara avgiftsfri och då skall det gälla. Det kan låta lite byråkratiskt detta men det har ingenting med hur rika eller fattiga barnen är utan om det enkla faktum att kommunen skall följa de riktlinjer som finns …

  Om inte dina partikollegor tar upp frågan så kommer jag göra det för principen är viktig att hålla på alldeles oavsett anledningen till att den finns!

  1. Tack Morgan! Problemet är att jag inte hittar det beslutet om avgiftsfri skola 😦
   Tyvärr har det ju funnits andra gånger när man ”trott” att man har rätt och att beslut skulle finns som det plötsligt inte fanns.
   Men hittar man bara beslutet så är det ju inga problem…
   Har mejlat både rektor och skolchef, vi får se vad som händer 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: