År 2013:s tillgänglighetsdiplom går till …

Photo 2013-03-08 14 51 07I dag på internationella kvinnodagen startade vi S-kvinnor i Kungälv en ny tradition! Är så stolt och nöjd över att vi genomförde detta och ser redan fram emot nästa år och vilket företag/butik som kan stå på tur till att bli uppmärksammad och få ett tillgänglighetsdiplom.

Vi har fått frågan varför just vi S-kvinnor gör detta denna dag? Då har jag svarat att internationella kvinnodagen är en dag när man uppmärksammas kvinnors situation värden över och andra ojämnställdheter. Denna dag var från början en politisk dag men sedan 1978 finns internationella kvinnodagen på FN:s lista över internationella högtidsdagar.

FN är tydlig med att det är alla orättvisor världen över som denna dag (8 mars) kan och ska belysas. Vi S-kvinnor i Kungälv tycker att tillgängligheten för alla är otroligt viktig och vi vet att det är svårt för många att komma in i olika butiker runt om i Kungälv. Därför gör vi detta och uppmärksammar att det finns ställen där man som funktionshindrad är välkommen!

Idén fick vi när vi på ett medlemsmöte läste handlingarna till komunfullmäktige, där Kjell Svanströms (S) motion ”pris till basta tillgängliga butik” (dnr.KS2011/1466) som togs upp. Tyvärr avslogs motionen på kommunfullmäktige.

Årets tillgänglighetsdiplom gick till Ninas hårstudio (http://www.ninasharstudio.se/) som är ett företag som flyttade in i dagens lokaler vid Liljedahl 2010. Här kan man med lätthet parkera precis utanför och åka direkt in i lokalen från trottoaren. Det är rymligt och en rullstol får lätt plats. Dessutom har vi S-kvinnor hört från flera kunder att de har ett otroligt fint bemötande.

När vi kom tog personalen emot oss och vi lämnade över diplom och en liten tårta. Kungälvs Posten (http://www.kungalvsposten.se/nyheter/diplom-for-mest-tillgangliga-butik-delas-ut-pa-kvinnodagen) var med och tog fotografier och intervjuade Nina som äger hårstudion.

Sedan blev det lite kaffe och go tårta. Nina säger att hon blev jätte glad över uppmärksamheten och visar stolt upp diplomet.

Det kändes otroligt bra att lämna över diplomet till Nina och vi önskar henne och personalen all lycka framöver.

Upp till kamp, tillsammans kan vi förändra, alla i samhället skall ha möjlighet att ta sig dit de vill oavsett funktionshinder!

Ulrica Brogren Ordförande i S-kvinnor i Kungälv

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

3 reaktioner till “År 2013:s tillgänglighetsdiplom går till …

  1. Vilket bra och annorlunda initiativ för att fira den internationella kvinnodagen! Arbetet för att öka tillgängligheten Ör så oerhört viktigt, men det går alltför långsamt. Allra bästa hälsningar.

  2. Stå på er. När man ser och vet hur kvinnor behandlas på många ställen i världen blir man upprörd. Jag vill att ni arbetar för ett allmänt barnbidrag till kvinnorna i uveckliongsländerna. Det skule göra dem mera självständiga, och så vet man, att kvinnor använder pengarna till familjen medan mannen ofta sitter på krogen. 100 rupier till kvinnan och hon nvänder 60 procent till famljen medan manen anväönder 60 procent till krogen och de övriga 40 procenten till familjen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: