Sverige blir allt mer diskriminerande

 Att använda teoretiska begrepp utan en förklaring kan medföra att människor utesluts och att det då blir ett demokratiskt problem. Det gäller att man tydligt ger förklaring till vad man menar med de begrepp man ”slänger” sig med.

När jag som S-kvinna använder mig av orden jämställdhet, jämnlikhet använder jag mig av två olika betydelser; jämnställdhet för mig är att vi kvinnor har samma rättigheter och skyldigheter som männen har. Men jämlikhet har en bredare betydelse och innefattar alla människor oavsett kön, religion, nationalitet, ålder, yrke, inkomst, mm. Både jämställdhet och jämlikhet är en självklarhet kan tyckas men tyvärr kommer det årligen rapporter på att så inte är fallet. Sverige blir allt mer diskriminerande om man ser utifrån alla rapporter och tidningsartiklar som skrivs (http://www.scb.se/statistik/_publikationer/LE0201_2012A01_BR_X10BR1201.pdf). Frågan är hur länge vi ska tillåta det orättvisa samhället öka?

Vi har i dag en Allians regering som verkar göra allt för att försämra för den lilla människan. Man lockar med sänkta skatter men då ökar automatiskt olika avgifter, vilket Alliansen tyvärr inte skyltar lika tydligt med. Vi säger att fattigdom inte finns i Sverige men de hjälporganisationer vi har berättar helt andra historier. Deras hjälp behövs allt mer för att behålla det så kallade välfärdssamhälle. Hur kommer det sig att vi låter detta fortsätta?

I dag när vi pratar välfärd så innefattar det att vi har folk som tigger på gatan (http://www.dn.se/nyheter/sverige/tvangsarbete-gar-om-sexhandel), barnfamiljer som blir vräkta (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/barn-vraks-trots-skydd-i-lagen_1210657.svd), kvinnor som får lägre lön för samma arbete (http://www.lo.se/home/lo/home.nsf/unidview/915c59487c2d9397c1256e5100496565) och allt fler som blir utförsäkrade a-kassan/försäkringskassan (http://www.dn.se/nyheter/sverige/oppositionen-till-ny-attack-mot-utforsakring). Ändå slår sig många för bröstet och säger att Sverige är så himla bra. Vi är ett jämställt samhälle med jämlikhet åt alla.

Vi S-kvinnor (http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/S-kvinnor/S-kvinnor/) är socialdemokratiska feminister som ställer klasskamp och könskamp sida vid sida. Vi kämpar för allas rätt i det Svenska välfärdssamhället.

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

2 reaktioner till “Sverige blir allt mer diskriminerande

  1. Peter du skriver att vi feminister diskriminerar.
   Då är det nog först på sin plats att förklara själva ordet feminist så att vi båda står på samma utgångspunkt.
   Feminism är en samling av olika rörelser som främsta syfte har att definiera, upprätta och försvara kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter. Det finns spår av denna rörelse från 1700-talet!
   Själva ordet var från början ett nedsättande uttryck för kvinnor som inte passade in i den könsnorm som samhället hade.
   Så för mig betyder feminism att jag är med och motverkar orättvisorna som finns när det gäller kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter.
   Det innebär inte att vi är könsrasister utan vi ser till våra rättigheter, något som männen alltid har gjort i urminnes tider.
   Om du läser ”på tal om kvinnor och män” (http://www.scb.se/Pages/PressRelease____342527.aspx), som är en liten lathund om jämställdheten i Sverige 2012. Läser du den så tror jag du förstår att det behövs en kvinnorörelse som ser efter våra rättigheter i dagens Sverige!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: