Det glömda valet 15 september 2013

Nu kommer snart Kyrkovalet och det kallas för det glömda valet eftersom det inte läggs lika mycket fokus på det valet som de andra valen (EU, riksdag, region och kommun -valen).

15/9 -13 är ett viktigt datum speciellt om man är medlem i Svenska kyrkan. Då har man möjlighet att påverka inriktning på verksamheten i kyrkan. Vi Socialdemokrater vill att det skall vara vanliga medborgare som tar uppdragen och driver verksamheten vidare. I tidningen NyTid (http://www.nytid.se/default.aspx?page=3&debatt=200) står det att man skall höra av sig om man som Socialdemokrat kan tänka sig att ha kyrkopolitiskt uppdrag. Jag hoppas att vi kan få ihop många namn och att vi detta val kan lyfta kyrkofrågorna upp till dagordningen.

Socialdemokraterna har gjort ett valmanifest på punkter man vill driva när det gäller Svenska kyrkan som i dag har nära 7-miljoner medlemmar och 20-tusen anställda. Det är viktigt att vi driver våra frågor och ta tillvara på tillfället att visa vad vi vill även här.

I sitt manifest inför kyrkovalet 2013 lyfter Socialdemokraterna fram tolv viktiga punkter för att Svenska kyrkan ska nå framgång som öppen folkkyrka på 2010-talet. (http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Arbetarrorelsen/Socialdemokraterna-i-Svenska-kyrkan/)

Svenska kyrkan ska sätta människornas behov i centrum
1. Visa lyhördhet och omsorg vid dop, konfirmation, vigslar och begravningar!
2. Förena goda traditioner med nytänkande så att fler känner sig delaktiga!
3. Håll Sveriges kyrkobyggnader och kyrkogårdar öppna och välvårdade!

Svenska kyrkan ska stå upp för allas lika rätt och värde
4. Visa att kvinnoprästmotstånd och homofobi inte hör hemma i folkkyrkan!
5. Arbeta för internationell solidaritet, social rättvisa och hållbar utveckling!
6. Var drivande i religionsdialog och i arbetet mot mobbning och rasism!

Svenska kyrkan ska bekämpa de växande klassklyftorna
7. Slå larm när kommun, landsting och stat inte tar sitt ansvar för välfärden!
8. Avskaffa alla avgifter i Svenska kyrkans barn- och ungdomsverksamhet!
9. Skapa fler sommarjobb åt ungdomar i samverkan med kommunerna!

Svenska kyrkan ska bidra till gemenskap och utveckling
10. Ta vara på församlingshemmen som öppna mötesplatser i lokalsamhället!
11. Skapa en god arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter för alla anställda!
12. Bedriv diakonal verksamhet som bryter ensamhet och utanförskap!

Jag som S-kvinna skriver under på alla punkter men vissa av dem kommer jag att lägga mer krut på om jag får ett kyrkopolitiskt uppdrag.

En av frågorna jag brinner extra för är att kvinnoprästmotstånd och homofobi inte hör hemma i folkkyrkan eller vårt samhälle. Har som aktiv kyrkobesökare hört många präster prata och tycker det behövs båda könen i kyrkan. Sedan måste vi arbeta att alla människor är lika mycket värda och har samma rättigheter och skyldigheter oavsett sexuell läggning.

När det gäller punkten sju så är nog det den viktigaste delen utav alla tolv punkter. Att slå larm när kommun, landsting och stat inte tar sitt ansvar för välfärden. Här finns ett otroligt jobb att göra. Det gäller dock att våga sticka ut hakan och säga stopp. Det saknas tyvärr i dag. Jag hoppas att detta kan ge kraft åt medmänniskorna och att kyrkan kan stötta på vägen så att kommunerna tar sitt ansvar och inte nedmontera den lilla välfärd vi har kvar.

Sist men inte minst så kommer att man måste avskaffa alla avgifter i Svenska kyrkans barn- och ungdomsverksamhet. I dagens samhälle där allt fler familjer går på minibudget och det blir allt fler smygavgifter så måste vi göra något som alla kan vara med på oavsett social status.

Jag hoppas att jag är en av dem som hamnar på listorna till ett kyrkopolitiskt uppdrag i Kungälvs kommun och då kan få kämpa för de punkter som vi socialdemokrater tagit fram.

 

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: