Jag misstänker att valet 2014 blir en riktig rysare

Jag har under dagen filurat lite över alla olika mätningar gällande hur de olika partierna står när det gäller stöd hos väljarna. Om jag inte helt missminner mig så är det alltid något parti som kommer under gränsen för att få fortsatt förtroende i riksdagen om det hade varit val just då. Men om vi ser tillbaka så när det är val har de partierna alltid klarat sig. Hur kan det vara så? Är det så att andra väljare taktikröstar så att partierna får vara kvar?

Ta Alliansen, där är i dagens sifo mätning som GP (http://www.gp.se/nyheter/sverige/inrikespolitik/1.1312380-fortsatta-problem-for-smapartierna) redovisar Kristdemokraterna och Centern under strecket. Vad skulle det innebära om dessa siffror blev en sanning i valet 2014. Vad händer med Alliansen då? Vilka skall de alliera sig med?

Eller är det så att dessa ”små” partier klarar sig för att moderat väljare taktikröstar och röstar istället på C eller KD än på sitt egna parti, Moderaterna.

Jag ser framför mig hur Moderaterna allierar sig med Miljöpartiet och med dagens siffror får de 40 % av rösterna. Skulle då Socialdemokraterna och Vänsterpartiet sammarbeta så får de siffrorna 37 % då behöver vänster sidan hjälp av något mer parti och  frågan ärom Folkpartiet är ett parti som vi skulle kunna sammarbeta med?

Men jag hoppas att detta är ren hypotes och att siffrorna vid valet 2014 blir till fördel för vänster utan att socialdemokraterna behöva sammarbeta med andra partier än Vänsterpartiet.

Jag hoppas att den ökningen som MP har fått beror på missnöjda Socialdemokrater. Om MP går ut med att de tänker alliera sig med M så tar de missnöjda socialdemokrater och lägger sin röst åt vänster igen.

Det vi vet säkert är att de olika mätningarna nu i mellan valen inte stämmer överens med valresultatet 2014. Jag misstänker att valet 2014 blir en riktig rysare.

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

3 reaktioner till “Jag misstänker att valet 2014 blir en riktig rysare

      1. Ju närmare (s) lägger sig mot (v) desto fler röster förlorar man mot mitten och en s-v regeringskombination är en ren stoppsignal gentemot mittenväljarna. Att tro att Fp skulle samarbeta med en s-v regering känns väldigt verklighetsfrämmande. ”Kommunistflaggan” skulle vaja väldigt högt i debatten. Slutsatsen i SvDs valanalys i dag är väldigt intressant och kommer fram till att Mp är kungamakaren. Dit Mp går, går makten. Och Mp är väldigt bra förhandlare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: