Kungälvs kommun sjunker allt djupare

Under ett par månaders tid har jag hört historier om Ytterbyhemmet, det har varit en ena historien efter den andra om missförhållanden och att personalen fått ta emot slag från boenden. På något sätt har jag trott att de anställda fått hjälp och att facket har agerat aktivt.

Till min fasa läser jag dagen GP (2/12-12) och artiklarna om hur det är på hemmet, Våld i vardagen på jobbet (http://www.gp.se/nyheter/bohuslan/1.1148680-vald-vardag-pa-jobbet) och Vi kan åtalsanmäla detta (http://www.gp.se/nyheter/bohuslan/1.1148686–vi-kan-atalsanmala-detta-). Första artikeln berättar om hur personalen har det när de arbetar. Det står att de blivit slagna flera gånger så pass illa så att de fått uppsöka sjukhuset! Det står också att man gjort flera tillbudsrapporter (55st). Hur kan en arbetsplats i kommunen göra så många anmälningar och ingen åtgärds görs? Tyvärr är det inte bara personalen som fått slag utan även andra boenden. Man har lämnat in fem lex Sara rapporter!

MEN den inom kommunen som tagit emot dessa har inte tyckt de varit tillräckliga skäl för att gå vidare med ärendet. Jag undrar vad är tillräckliga skäl? Har tyvärr egen erfarenhet av detta i Göteborgs kommun då min mor full så illa och dog av skadorna som hon fick. Där var det inte heller tillräckliga skäl!

När skall vi ha en värdig vård som är anpassad till individen och inte utefter vilken budget boendet har. För det är tyvärr så att budgeten styr resurserna och jag tror att de cheferna som inte håller sin budget utan ser på mänskligheten få inte behålla sitt jobb!

S-kvinnor kräver fler platser och ökad grundbemanning i särskilt boende samt att alla äldre med demenssjukdom ska vårdas av personal med specialutbildning. Vård och omsorg behöver kompletteras med förebyggande och hälsofrämjande insatser. Vi kräver en tydligare nationell styrning av äldreomsorgen (http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/S-kvinnor/S-kvinnor/Var-politik/Var-politik-A-O/Aldreomsorg/).

Att det sedan står på Kungälv Kommuns hemsida om hur duktiga de är när det gäller aktivering på äldreboenden är ju bara trevligt (http://www.kungalv.se/Omsorg-och-hjalp/Nyheter/Kungalvs-aldreboenden-satsar-pa-aktiviteterna/). Det står att Kungälv hamnade i topp efter Socialstyrelsens mätning av äldreomsorgen i landet. Det baserades på aktiviteter och social samvaro. Kommunen har deltagit i ett projekt som heter Blommande ålderdom, syfte har varit att höja den kreativa och kulturella kompetensen hos personalen inom äldrevården. Men det verkar som om Ytterby hemmet inte varit inräknade i detta projekt!

Kungälvs kommun behöver göra ett omtag och se över sina resurser, det är bråttom innan kommunen sjunker och läckorna i verksamheterna inte går att laga längre.

Vi S-kvinnor kräver en tydlig nationell styrning av äldreomsorgen!

 

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

En tanke på “Kungälvs kommun sjunker allt djupare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: