Det är aldrig för sent att göra rätt!

Ja, det tog tid men nu skall ärendet ”arbetsresor för färdtjänstresenärer” upp på nästa veckas Kommunstyrelse möte.

Det började 16 februari 2012, då tog kommunfullmäktige i Kungälv ett beslut som handlade om subventionerade arbetsresor.

Det handlar om personer som har laglig rätt att resa med färdtjänst från och till arbetet. Kungälvs kommun har haft högre subventioner på dessa resor än övriga beviljade färdtjänstresor. Enligt färdtjänstlagens 11 § framgår följande: ”Avgifterna skall vara skäliga och får inte överstiga tillståndsgivarens självkostnader”. Det som beslutades i kommunfullmäktige var att alla resor med färdtjänst skulle ha samma kostnad.

Vad vi politiker inte förstod var hur detta skulle drabba den enskilde. När detta kom fram började jobbet att göra ett omtag, se över beslutet och eventuellt ändra avgiften.

Det var svårare än man kunde tänka sig. Det fanns massa olika förslag på hur de som hade behov av arbetsresor för färdtjänstresenärer skulle klara den nya höjningen. Ett var att de skulle söka försörjningsstöd om kostnaden var för hög. Detta tyckte jag kändes olustigt. Skall man verkligen behöva söka försörjningsstöd för att betala arbestresorna, bara för att kommunen höjer avgiften orimligt mycket och på tvivelaktiga räkneexempel?

Nå väl, jag satte mig ner i min kammare och började gå igenom hur tjänstemanen räknat. Blev allt mer förvirrat eftersom siffrorna inte stämde.

Till kommunstyrelsemötet i maj månad hade jag med mig en skrivelse och fick igenom ett tilläggsyrkande; att samhällsbyggnadsutskottet fick i uppdrag att utföra en ny utredning.

När ärendet kom till samhällsbyggnadsutskottet i juni lade Morgan Persson, UP(Utvecklings Partiet) förslag att; beslutet från kommunfullmäktige 16 februari skulle upphävas och att man skulle gå tillbaka till tidigare avgifter. Kommunstyrelsen fick också uppdraget att se över färdtjänstresorna och komma med nytt förslag.

Så nu sitter jag här med nya handlingar och ärende 37 kommer upp på onsdagens möte. Förslaget till beslut är; Att kommunfullmäktige

  1. Beslutet från den 16/2-12 kommunfullmäktige §27/2012 upphävs och fastslår att de tidigare gällande avgifterna används.
  2. Kommunstyrelsen får i uppdrag att se över färdtjänstresorna och återkomma med förslag som harmoniserar med jämförbara kommuner.

Det har tagit lång tid men det viktiga är att det går att ändra beslut bara man hjälps åt och inte ger upp!

Jag har tidigare bloggat i ämnet:

https://brogrenstankar.wordpress.com/2012/04/18/tidsperspektivet-fort-som-mojligt/

https://brogrenstankar.wordpress.com/2012/05/25/bolleri-med-siffror/

https://brogrenstankar.wordpress.com/2012/05/23/kommunstyrelsemote-23-maj-2012/

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: