Byråkrati och medmänsklighet står i varandras motsatts!

Så efter nästan tre veckors telefonsamtal med både tjänstemän, chefer och politiker är det nu klart att Kungälvs Kommun avslår vår begäran om skolskjuts till vår son. Han har under två år tidigare haft färdtjänst på grund av sitt funktionshinder. Men nu, när vi väljer att byta till Snitz skola i Göteborg så får han kara sig själv.

För att lösa första veckan har jag som mamma tagit så kallade kontaktdagar (något man har rätt till som förälder med barn som har Lss-beslut, Lss är en Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, https://lagen.nu/1993:387). Varje dag har jag följt med på bussen in och varit med i skolan för att han skall känna tryggheten. Jag har gjort små kort med vägbeskrivning så att han skall kunna hitta till de olika bussarna.

Det har gått över förväntan och till skolan är det inga problem. Men när vi skall hem är svårigheten att man skall gå över hela Brunsparken. Det är massor av folk och ljud vilket försvårar förmågan att orentera sig. Att se min sons förvirring när han tittar åt alla håll och inte riktigt veta vilket håll han skall gå är svårt. Skall jag som förälder låta honom göra detta själv? Nästa vecka gäller att han vågar och klarar sig ute i stora Göteborg.

Beslutet grundar sig på ett beslut som togs av Kommunstyrelsen 2011-12-07 (http://www.kungalv.se/upload/1%20Skola/Skolsjutsar/Information%20om%20skolskjuts%20för%20elever%20som%20väljer%20annan%20skola.pdf). ”Om en elev väljer att gå i en skola i en annan kommun, kommunal eller fristående, finns möjlighet till

skolskjuts, linjetrafik eller upphandlad skjuts, fram till kommungränsen” (citat från Information om skolskjuts för elever som väljer annan skola än den anvisade eller fristående skola).

Detta innebär att vi som föräldrar måste stå för kostnaden som blir när det gäller att ta sig till och från skolan. För vår del blir det ca 800 kronor/månad. Genast tänker jag på alla de som lever med skral ekonomi, för dem finns inte valmöjligheten. Just valmöjlighet är ju något som alliansen pratade om i deras propaganda inför förra valet.

Kungälvs kommun leds av Alliansen dock är det de som tagit beslut om att de familjer/elever som väljer annan skola utanför Kungälv får stå för det ekonomiska.

Är detta rimligt? Man blir också drabbad av denna regel om man bor växelvis hos föräldrar och den ene bor utanför Kungälvs kommun, är det rimligt? Skall alla barn inte få samma möjlighet?

Tydligen är alla människors valmöjligheter inte lika i det Alliansstyrda Kungälv! Detta behöver politikerna se över och göra ett omtag om. För det är en mänsklig rättighet att ha samma möjligheter oavsett föräldras ekonomi eller sociala möjligheter.

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: