Hur och varför semestern kom till!

Tänk att man kan ta vissa saker så förgivet. Att ha semester är en sådan sak, ändå är det inte längesedan som semester blev möjligt för de flesta. Säger de flesta eftersom jag vet att det finns människor som inte kan ta semester eftersom de inte har råd.

Det finns en semesterlag där man kan läsa vad som gäller. Semesterförmånerna utgörs av semesterledighet, semesterlön och semesterersättning mer om detta står i lagen. Men det var först 1938 som semestern lagstadgades och alla som arbetade fick rätt till två veckors ledighet. 1963 fick man rätt till fyra veckor och 1978 blev det fem veckor. Detta hade inte skett om inte socialdemokratin och facket kämpat till sammans för arbetarnas rätt.

Allt efter som tiden går glömmer vi bort hur och varför semestern kom till. Jag tror att det är lätt att det självklara med rätt till sammanhängande ledighet försvinner. Vi måste gemensamt värna om denna rätt och komma ihåg varför den finns. Sakta men säkert håller välfärden att utarmas om vi inte ser upp!

Nå vad gör vi på semestern, ja det är verkligen olika.  Många planerar upp varje dag och har ett mer späckat program än under vardagarna. Man hinner inte varva ner och hämta kraft. Semestern är till för att hämta kraft och ork att klara av resten av året. Fast nu mera kan jag i stället känna omgivningens hysteri. Löpsedlar och tidningar är fulla av tips på vad man kan göra.

Varför kan man inte bara vara och hinna med att njuta av ledigheten?

Sedan har vi det här med att det skall vara varmt och soligt… Jag är nog inte som de flesta andra utan är nöjd med att bara få vara och låta dagen komma oavsett väder och vind. Det blir ju lite av vad man gör det till.

Som tur är lever vi i ett land som Sverige där åsikterna får vara delade. Jag vill bara påminna om att hinna andas och försöka njuta oavsett väder, vind och planering 🙂

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

3 reaktioner till “Hur och varför semestern kom till!

  1. Och i dom länder som saknar fack och socialdemokrater har man både längre semester och 13 månadslöner. Konstigt va?

  2. Svar till Mille : De länder du nämner där har man nog även tretton jobb och en månads semester hos varje arbetsgivare. Att de därmed inte behöver nåt fack är väl tämligen självklart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: