Härskartekniker i det politiska livet

För många års sedan när jag var aktiv SSU:are fick jag introduktion om att det fanns så kallade härskartekniker. Sedan dess har jag flera gånger fått vara med om att bli ordentligt tilltryckt av både det manliga och kvinnliga könet. Tyvärr är det när det gäller den politiska världen även så kallade politiska vänner som använder sig av denna makt.

Det var socialpsykologi professon Berit Ås som började använda samlingsnamnet härskartekniker (http://kilden.forskningsradet.no/c16881/artikkel/vis.html?tid=35132). Hon tog fram fem typiska härskartekniker, sedan dess har det tillkommit några till. Hon pratade om: osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbelbestraffning och till sist påförande av skuld och skam. Dessa används för att utöva makt över någon annan människa. Hon säger att om man lär känna de olika härskarteknikerna så blir det en omvänd makt och man slipper känna sig underlägsen, dum och otillräcklig.

Det är olika sätt som det visar sig på beroende om man är kvinna eller man. Enligt Elaine Bergqvist (retorikkonsult och författare till boken Härskarteknik, http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185865036) så använder kvinnor sig av att styra stämningen, dubbel bestraffning, tyst krigföring och tantslem (tantslem är när äldre kvinnor tafsar på yngre män). Medan manliga härskartekniker är att ta stort utrymme, avbryta, besserwisser, gubbslem och röstdueller (gubbslem är när äldre män tafsar på yngre kvinnor och röstdueller är att använda hög och kraftfull röst så att andra tystnar).

Elaine Bergqvist pratar om härskarteknikerna (http://www.kollega.se/index.cfm?c=7828): projiceringsmetoden (kritik vänds mot kritikern), komplimangmetoden (en komplimang som får dej att göra något som du egentligen inte vill), sterotypmetoden (du bestraffas eller särbehandlas negativt för att du inte lever upp till förväntningarna), uteslutningsmetoden, hierarkimetoden, tidsmetoden (den handlar om att använda tid för att styra över andra) självförvållad härskarteknik (du gör dig själv och det du säger mindre. T.ex. genom att avsluta det du sagt med ett nervöst skratt eller med ” eller jag vet inte”).

De härskatekniker jag tycker är svårast att bemöta är när man blir utesluten och inte får informationen. Hur lätt är det att då kunna ta ”rätt” beslut i en politisk fråga? Den tysta krigsföringen är också en av de svårare eftersom möjligheten att bemöta det kan vara klurigt.

Att många av de äldre politikerna använder sig av hierarkimetoden och tidsmetoden kan jag ta bättre, då har jag ändå en sportslig chans att protestera.

Det viktigaste är att vi synliggör de olika maktteknikerna och sätter stopp! Ju fler som säger ifrån ju svårare blir det för de så kallade ”härskarna” att utöva sim makt och då blir politiken demokrati och alla kan verka på samma grunder.

Så sätt på dig härskartekniksglasögonen och börja säga STOPP! Ett tips är, att sätta på sig glasögonen vid nästa kommunfullmäktigemöte, gruppmöte, beredningsmöte eller andra möten som man har. Det kan bli ett skrämmande uppvaknande till verkligheten.

 

 

 

 

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

4 reaktioner till “Härskartekniker i det politiska livet

  1. Härskartekniker förekommer i många sammanhang. Bästa sättet att bemöta dem är nog att synliggöra när dem förekommer.

  2. Tack för en bra sammanfattning av härskarteknikerna. I morgon ska jag tala härskartekniker med kvinnor från Syrien; de har en uppgift framför sig som få av oss kan föreställa sig…

    1. Lycka till! Vi i s-kvinnoklubb i Kungälv startar en studie cirkel på onsdag om kvinnor, makt och politik. Då kommer olika starka kvinnor och berättar om hur de har haft det och så ska vi samtala om hur vi kan gå vidare och stötta varandra. Fyra träffar är planerade 🙂 första kvinna som kommer är Cecilia Dahlman Ek!
      Skall bli så intressant!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: