Välfärdsbokslut 2011 i Kungälv

Jag gör en snabb visit på kommun fullmäktige. Att sitta som åhörare är intressant och kan jämföras med en bra film! Det som fattas är väll godoiset, drickan och popcornen.

När jag kommer in salen är det tyst och man lyssnar till den föredragande, det hon berättar om välfärdsbokslutet är i vissa delar mindre trevligheter:

  • Barnfattigdomen i Kungälv ökar, främst bland de som har utländsk bakgrund.
  • Fallolyckor bland de äldre ökar
  • Andelen obehöriga elever till gymnasieskolan har ökat. Som skäl uppger man att den nya läroplanen.

Gun-Marie Daun (KD), Ordförande i folkhälsorådet intar talarstolen efter den föredragande tjänstekvinnan. Gun-Marie säger att; –alla vi vill att folkhälsoarbetet skall vara bra, vi har bara olika vägar att gå dit. Hon symboliserar folkhälsan med en glad huvudfoting… I folkhälsan samarbetar vi med andra Gun-Marie tar som exempel nappträdet (http://www.kungalv.se/Barn-och-utbildning/skolportalen/barnomsorg/Nyheter/Vi-inviger-Napptradet/).

Ett stål ”träd” som står vid ankdammen i centrala Kungälv. Detta projekt hade man tillsammans med tandhälsan. Här är det meningen att barn som skall sluta med napp kan hänga upp sina ”gamla” nappar i ”trädet”.  Det kan ju bli en hitt, vi får väll se.

Anders Holmensköld (M) kommer upp i talarstolen. Han tycker det är ”kul” att denna årliga sammanställning kommer upp! Tja, så kan man ju också uttrycka sig över ett välfärdsbokslut…

Björn Saletti (V) går upp i talarstolen. Han tycker det är spännande att se sammanställningen men han säger också att det hade varit ännu mer intressant att prata om hur skall/skulle det kunna vara!

Kent Aulin (MP), Han säger att han inte ska ta upp olika siffror och statistik för det har ju redan de tidigare talarna gjort. Något som stör Kent är barnfattigdomen. – Hur plockar vi fram pengarna för att lösa detta. Ja för det måste vi ju lösa, säger han.

Hans Torwald från centerpartiet går upp i talarstolen . Han sitter också i välfärdsberedningen. Han berättar att det finns något som heter ”grön rehab”. Problemet är att vi har så många bra saker i kommunen när det gäller Folkhälsan men att informationen om vad som finns är dålig. Här ser Hans att vi i kommunen måste bli bättre och att det är ett område vi behöver jobba på!

Mona-Britt Gillerstedt (S) säger att hon är orolig för de utmaningarna som vi står inför. Hon tar upp olika exempel alltifrån barnfattigdomen till fall olyckorna för äldre. Hon avslutar med att säga att hon är glad att bo i en kommun som har ett välfärdsbokslut.

Sven Niklasson (SD), han börjar sitt tal med att läsa upp ett brev från en undersköterska. I brevet berättar hon om sitt arbetsliv och att det blir allt sämre i Kungälv. Hon låter uppgiven i brev och jag som åhörare blir bestört av beskrivningen som hon ger.

Även Morgan Persson (UP) var uppe i talarstolen men just då var jag tvungen att gå ut, men vill man höra vad han sa så kan man gå in och lyssna på fulmäktige. Länken finns på Kungälvs kommuns hemsida (http://www.kungalv.se/Kommun-och-Politik/Moten-handlingar-och-protokoll/).

När vi skall börja på talarlistan (som är full…) Säger Elisabeth Mattsson (FP) Kommun ordförande, att hela debatten bara får ta 45 minuter. Hon frågar om det går bra och ingen reagerar!!! Jag sitter här och fattar inte hur de tänker. Ser tydligt att det inte kommer gå ihop, alla kommer inte få tala, ställa sina frågor utan man kommer lägga locket på 😦

Så nu börjar det. Talare efter talare går upp tiden går fort, alldeles för fort.

Fallolyckor är uppe som ämne vid flera tillfällen. Det verkar vara ett ämne som är ”hett”.  Barnfattigdomen tas upp, har själv skrivit lite om ämnet i en tidigare blogg (https://brogrenstankar.wordpress.com/2012/02/25/fattigdomen-spridersig/). I Kungälv är det ca.600 barn som lever under sämre förhållanden. Hur kan vi förbättra för dem?

Enligt GP (http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.960384-barnfattigdom-och-overdrifter) finns en färsk rapport från Socialstyrelsen som säger att det saknas rutiner för att förhindra att barn tvingas bort från sina hem. Det finns siffror på att det gäller sex av tio svenska kommuner. Jag undrar om vi Kungälv har rutiner kring detta?

Håkan Olsson (FP) tycker vi har ett gemensamt ansvar, många små delar blir mycket. Han tar upp ute-badet som exempel (http://www.kungalv.se/Uppleva-och-gora/Idrott-motion-och-friluftsliv/badplatser/Simbadet/), det är viktigt att det är kvar eftersom det finns många som tillbringar sina sommrar i Kungälv.

Tyvärr har Alliansen en förmåga att plötsligt vilja samarbeta. Men man måste faktiskt ha en röd tråd, skall man samarbeta måste man kunna göra det i fler frågor, inte bara när det passar ena parten! I ett sammarbete tar och ger man åt båda håll.

Glenn Ljunggren (S) går upp och säger att han är glad över att vi har ett gemensamt mål för Kungälv och det är att vi skall ha det bra! Stundom blir konversationen hetsig och det märks att ämnet välfärd ligger många varmt om hjärtat.

Dagens citat blir när Shaniaz Hama Ali (S) går upp, hon säger att hon är också glad över bokslutet om man nu ser det ur perspektivet ”etniska svenskarna mitt i livet” Men om man flyttar perspektivet till ungdomar med utländsk härkomst ser det inte lika bra ut. Hon undrar vilka åtgärder man tänkt göra för att även dessa ungdomar skall kunna få en välfärd i vår kommun.

Och så har de 45 minuterna gått och ordföraren Elisabeth Mattsson (FP) sätter stopp. Det står fler på tala listan men de får inte ordet utan får snällt hålla tyst. Visserligen har mötet varit med att fatta beslutet att debatten skulle bara få ta 45 minuter, men tänkte man då på att allt inte skulle få komma upp? Är detta demokrati?

Ja, i Kungälvs kommun så kallas detta för DEMOKRATI. Det finns mycket att jobba vidare på och jag hoppas att detta välfärdsbokslut inte stannar vid att vara ett bokslut utan ett levande dokument som vi gemensamt i kommunen ser till att bli bättre på.

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: