En politisk groda?

Häpnar över Anders Holmenskölds uttalande i GP (http://www.gp.se/nyheter/bohuslan) i dag 9/6. På frågan; Vad har du att säga till dem som beskriver en ansträngd situation i både förskola och skola? (som reportern frågar) Svarar kommunalrådet Anders Holmensköld;

Jag tror att de delvis har en skev bild av verkligheten.

Anders Holmensköld sitter som kommunalråd i Kungälv för Alliansen. Han har suttit som ordförande i Kommunstyrelsen sedan 2008. Han skriver på sin blogg att han är engagerad i barnomsorgs- och utbildningsfrågor (http://holmenskold.blogspot.se/). Det tycker jag rimmar dåligt med hans uttalade i GP. Han om någon borde väll i så fall veta hur det är i dessa två områden?

Jag undrar, hur ofta han är i förskolan/skolan och ser hur personal och barn har det? Det är lätt att sitta på möten och tro sig veta saker när man inte är i verkligheten! Att vara i verkligheten innebär att man är med under dagar då verksamheten är. Att man är med när pedagogerna försöker följa läroplanen (Lpfö -98) trotts deras arbetssituation med dåliga lokaler och stora barngrupper.

Det finns politiker som tar sitt politiskauppdrag på allvar och besöker och är i verksamheten, Mona Haugland (socialdemokrat) har bland annat varit en förmiddag på en av förskoleavdelningarna i Kungälv. Hon fick göra de arbetsuppgifter som personalen gör. När hon skulle gå säger Mona att hon inte förstår hur vi hinner allt. Denna dag var det inte full grupp, trotts det såg Mona hur personalen slet och försökte få en bra verksamhet. Att komma på besök eller att vara i förskolans verksamhet är två skilda saker.

Att minska de stora barngrupperna är ett av socialdemokraternas mål men tyvärr sitter vi i opposition och kan inte verkställa vårt mål.

Jag hoppas och tror att Holmensköld när han läser sitt uttalade i skrift inser att det var en ”groda” som kom ur munnen och att han då gör en ”pudel” och ber om ursäkt! Vi som arbetar i verksamheten förskola/skola har ingen skev bild av verkligheten, vi arbetar i den och hälsar honom hjärtligt välkommen till oss för att få en rätt bild!

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

5 reaktioner till “En politisk groda?

 1. Ge föräldrarna en vårdpeng på t.ex 300 000:- skattefritt (*) per år och barn (år 1 -5) . De kan med denna välja själva hur de vill sköta sina barns uppväxt.

  (*) En förskoleplats kostar dels ca 100 000:- /barn och år plus den stora kostnaden för en arbetslös som skulle kunnat ta jobbet som den ena föräldern avstår från under dessa 6 år.
  300 000 per år är därför en rimlig ersättning.

  1. Hej Jonny
   Hur tänker du när du säger att ena föräldern skall avstå från sitt jobb under sex år? Det är lång tid att vara från jobbet och mycket hinner hända på jobbet under den tiden. Redan i dag kan man ju välja (enligt Alliansen) att vara hemma och få vårdnadsbidrag. Sedan är det också så att det är oftast kvinnan som stannar hemma från jobbet och tar hand om barnen, vilket i sin tur innebär att det blir ännu svårare att få folk till t.ex. de olika omsorgsjobben som kommunerna har eftersom de i dag är kvinnodominerade. Förutom detta så förlorar man en hel del när det gäller den blivande pensionen som kan vara förödande.

 2. Ge människor valet, låt människor själva bestämma. Jag presenterar ett alternativ som är kostnadsneutralt för staten, leder till mindre arbetslöshet etc. Varför det skulle bara vara endera föräldern ? Det kan finnas familjer som väljer att båda vara lediga med sitt barn (Vi talar 25000:- i månaden, skattefritt) under dessa år (och därmed öppna upp för 2 arbetslösa) , eller föräldrar som är lediga ett antal år var, det är upp till familjerna, inte för politiker att bestämma.

  Dagens vårdnadsbidrag är inte i paritet med vad barnomsorg kostar samhället, det är orättvist lite pengar de föräldrar får som väljer att ta hand om sina barn under dessa första viktiga år.
  En oerhört bra affär för det offentliga, det är helt klart men ett slag i ansiktet på dessa föräldrar.

  Vad gäller pension så ska dessa 300000:- om året givetvis räknas som pensionsgrundande.

   1. Kostnaderna för en arbetslös inkluderar kostnaderna för dennes framtida pension… en arbetslös betalar inga arbetsgivaravgifter som bland annat ska gå till just dennes pension …

    Kostnaderna för en förskoleplats är dels direktkostnaden (som ligger lite över 100 0000 per barn och år) , dels kostnaden för en arbetslös som kunde ersatt förälder som stannat hemma.

    Du föredrar uppenbarligen ett system där vi vidmakthåller en hög arbetslöshet. Jag föredrar ett system som minskar arbetslösheten och ger föräldrar möjligheten (om de vill) att stanna hemma under sina barns första år. Allt till samma samhällskostnad.

    Hur tänker du ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: