Sjung om Studentens lyckliga dag …

I dag (8/6-12) är det student för de som går ut gymnasiet i Kungälvs kommun. Dagen började med strålande sol och värme. När de gick ut och åkte runt på diverse lastbilsflak började det mulna på och nu några timmar senare så öser det ner! Nå väl, de hade det bra en stund…

Jag har förmånen att bo centralt i Kungälv och har under dagen fått möjlighet att höra glädjen över att de slutar skolan men tänker samtidigt på hur mycket det kostar för en student. Läste i Dina pengar.se (http://di.se/Default.aspx?pid=269068__ArticlePageProvider&epslanguage=sv&referrer=) att en studentexamen kan gå på runt 6000-7000 kronor enligt Nordea. I detta var inte själva mottagningen medräknat! På min tid (blev genast så där jättegammal) när jag gick ut gymnasiet (1989) så var det inte alls så ”märkvärdigt”. Visst köpte man nya kläder för den dagen, men någon lastbil var det inte tal om. Tillställningen hade vi hemma och maten hade vi fixat själva. Tänker på alla de som faktiskt inte har dessa pengar, hur mår de en dag som i dag? Vilka minnen har de om sin student?

Ja, föresten minnen… Måste säga att den mängden alkohol som flödar förvånar mig! Det som förvånar allt mer är alla föräldrar och släktingar som står och tittar på när ungdomarna super sig redlösa. Är det legitimt bara för att det är student eller vad? Enligt Eskilstuna kuriren.se har polisen olika traditioner beroende på var i landet man bor.  (http://ekuriren.se/ledareasikter/ledare/1.1460220-lagen-ska-galla-alla-dagar). Men visst kan jag tycka att polisen i Kungälv borde ha varit lite mer synlig under dagens tillställning. Lagen säger att för att köpa på systembolaget skall man vara 20 år. Men går man på restaurang så är det 18 år. Undrar stillsamt hur alla de ungdomar som tar studenten i dag fått tag i alkohol? Det är ju inte många av dem som fyllt 20! Om man är förälder och har svårt att säga nej till att köpa ut så kan man gå in på ”tänk om” (http://www.tänkom.nu/index.html) En jättebra sida med fakta som kan vara bra att ha.

Som student gäller det att veta vad man vill och ha ett mål med framtiden. I dag är arbetslösheten för ungdomar högre än på länge, finns siffror som säger att det är upp mot 22 %. Att ta ett så kallat sabbatsår är kanske inte så genomtänkt. Det är få jobb som finns för dem som inte har högskoleutbildning och många unga som vill ha de som finns. Just i dag (8/6-12) finns i Kungälv fem säljarjobb med så kallad rörlig lön, ett croupier jobb och ett personlig assistent jobb (dessa jobb kräver ingen utbildning).  Inte mycket att ”hänga i granen”. Vi socialdemokrater vill att ungdomar skall få hjälp från dag ett när de skriver in sig på arbetsförmedlingen. Vi tror att ju snabbare de får hjälp ju snabbare kommer de ut i arbetslivet och kan försörja sig själva. Vi måste satsa på den unga generationen!

I dag såg jag studenter som var glada att sluta skolan och fortsätta på vägen ut i livet, samhället och framtiden. Jag hoppas att de får den möjlighet som de har rätt till och inte springer rakt in i massarbetslösheten som Alliansregeringen lyckats skapa på sina år vid makten! Jag önskar er, alla unga all lycka i framtiden ❤

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: